Doğru Espresso Makinesi Nasıl Seçilir?

Espresso makinası işletme­nize alacağınız en ö?emli ekipmanlardan biri. İşlet­menize en uygun olan makinayı seçme gerçekten ol­dukça zor. Kaç gruplu olacak, kazanı ne kadar büyük olacak, manuel mi olacak yarı otomatik mi? Çoğunun ne anlama bile geldiğini bilmeden espres­so makinası alıp hüsrana uğrayıp, değiştirme yoluna giden insanlar var. Bu da ufak bütçe ile bu işi yapmak isteyen girişimciler için büyük bir zarar, belki de girişimlerinden vaz­geçme noktasına kadar götüren bir etken olabiliyor.

Uzun lafın kısası es­presso makinası seçimi aceleye gelmez. lşi bildiğini düşündüğünüz biri “ahi en iyisi bu, bunu al” dedi diye bütçe­nizin yarısını espresso makinasına yatırıp sonra hayal kırıklığına uğra­mayın. Endüstriyel espresso makinası seçerken nelere dikkat etmelisiniz adım adım işleyelim.

Espresso Makinasının Servis Miktarı (Makinanın Büyüklüğü)

Makinanın büyüklüğüne karar vermek için basite indirgenmiş olarak şu üç soruya cevap vermeniz lazım:

1. Ne kadar yoğun olacaksınız?

2. Ne kadar yeriniz var?

3. Bütçeniz ne kadar?

En­ düstriyel espresso makinalarının bü­yük çoğunluğu 2, 3 ya da 4 grup başlığı ile gelir. Bu da aynı anda sırasıyla 4, 6 ya da 8 içecek üretebilecekleri anlamına gelir. Tabii ki fazla grup başlığı tezgahınızda daha çok yer ihtiyacı ve genel olarak konuşursak daha büyük bir bütçe gereksinimi demektir. Daha fazla grup başlığına sahip makina, makina ile aynı anda çalışabilecek daha fazla çalışan demektir. Bu da kahve çıkışını önemli miktarda artırır.

Birçok maki­na standart bir fincan sınıflandır­masına tabidir. Örn. günlük kahve sayısı 150’den az, 150-250 arası ve 250 üzeri gibi. Bir örnekle anlatacak olursak Sanremo Verona TCS gün­de 200 fincan kahve satan bir işletme için uygundur. Boyutlarından kay­naklı Verona, küçük makinalara göre daha büyük bir kazan sunar, bu da makinanın öğle yemeği sonrası yo­ğunluğu gibi zamanlarda büyük mik­tarlarda su ve buhar sağlamasını ve makinanın hemen soğumamasını sağlar.

Günlük adetler tabii ki size yol göste­rici olacaktır fakat az önce bahset­tiğim “rush hour” denilen yoğun saatler makina seçimindeki en büyük yapılan hatalardan biridir. Günde 200 kahve satıyor olabilirsiniz ama bu kahve adedinin 150 tanesini sa­bah 8-9 ya da öğle yemeği saatinden sonra satıyorsanız odaklanmanız gereken üretim aralığı bu saatler olmalı. Örneğin günlük 200 kahve üretebilen 6 litrelik kazanı olan bir makina saatte 150 içecek üretmekte zorlanabilir. Sonrası sıraya giren ve sıkılıp dükkanınızdan ayrılan müş­teriler…

Güzel bir espresso makinasına ilk görüşte aşık olmak çok kolaydır, fakat acele edip hiç kullanmayacağınız grup başlığına sahip olan bir makinayı almayın. Eğer eğitimli bir baristanız varsa 1 ya da 2 gruplu bir makinayı verimli olarak kullanabilecektir. Tezgah üzerinde duran 4 gruplu bir makina güzel görünebilir ama aynı zamanda tamamen paranızın çöpe atılmasından ibarettir.

Manuel, Yarı Otomatik, Tam Otomatik

Kafeler için kullanılabilecek En­düstriyel espresso makinaları kullanım olarak üçe ayrılır.

Manuel (Piston Grup)
Espresso Makinaları

Klasik espresso makinalarımn çalışma prensibi olan lever, piston grup ya da kollu espresso makinası olarak anı­lırlar. Suyu kahveye, kol gücü ile ku­rulan bir yay sistemi basınçlı olarak aktarır. Yeni nesil makinalarda bu işi su pompası gerçekleştirir. İşini iyi bilen bir barista tarafından kullanılırsa çok güzel espressolar üretebilir. Yeni nesil makinaların bugün düzgün şekilde yapmaya çalıştığı ön demleme (pre-infusion) işlemini bu manuel makinalar çok uzun süredir mekanik olarak yapıyor.

Güzel espresso yapma­sına karşın, espresso hazırlanırken bütün süre boyunca makinanın başında beklemek gerekiyor. Görüntü olarak çok göz alıcı olsa da bu faktörü unutınadan karar vermek gerekiyor. Eğer çok yoğun rush hour’lar geçiriyorsanız, tek kişilik bir işletme siparişlerin altından kalkamayabilir.

Yarı Otomatik Makinalar

Bu makinalarda her grup başlığı için bir tane açma kapama düğmesi bulunur. Düğmeye bastığınızda sabit ba­sınçlı su akışı başlar. istediğiniz kadar kahve aktıktan sonra düğmeye basıp kapatmanız gerekir. Eğer aynı anda birkaç iş yapabilecek (multi-tasking) kapasiteniz varsa ve çok yoğun bir işletıneniz olmayacaksa bu tür makinalan tercih edebilirsiniz. Tam oto­matik makinalardan daha uygun fi­yatları vardır.

Tam Otomatik (Volumetrik) Makinalar

Tam otomatik makinalarda her gup için birden fazla düğme vardır ve bu düğmeleri programlayıp ne kadar su vermeleri gerektiğini ayarlayabilirsiniz. Düğmeye bastıktan sonra başında beklemeniz gerekmez. Makina suyu verdikten sonra kendi kendine otomatik olarak duracaktır. Yoğun işletıneler için en uygun seçim bu tür makinalar olacaktır.
Doğru espresso makinasını bulmak için gerçekten 3 adım vardır. Kullanmayacağınız grup başlığına para ödemeyin, günlük ve saatlik kaç kahve satacağınızı tespit edip alacağınız makinanın bunu kaldırabileceğinden emin olun. Ve son olarak paranızın yettiği en kaliteli makinayı alın.

Satış Sonrasını Unutmayın

En pahalı endüstriyel makina bile kaçınılmaz olarak zamanı geldiği zaman bozulacak ya da bakıma ihtiyacı olacaktır, bu yüzden aldığınız makinanın yedek parçalarına ulaşılabi­lirliğinden, servisin gelip sorunu kısa zamanda yerinde çözeceğinden
(makinanız atölyeye gidecekse size yedek bir makina bırakacağından) emin olun. Sonuçta sattığınız ürün­lerin %80’i espresso bazlı içecekler olan bir dükkansanız, makinanızı

Anadolu’dan söküp İstanbul’a tamir için götürmek en azından birkaç günlük kayıp demektir. Bu günler için kaybettiğiniz para yanında, müşterinin güveniyle berabe?r kendisini kaybetıne riskiniz de var. Özellikle yurt dışından çok pahalı ve Türkiye’de servisi olmayan makinalar alındığında bu problem ile karşılaşılıyor. İlgili maki­naya bakabilecek bir servis bulsanız bile yedek parça sorunu yaşayabi­liyorsunuz. Bu yüzden yedek parça­sı bol bir makina bulun ve sizin bölgenizde bu makina ile ilgilenen servisin numarasını buzdolabınıza yapıştırın.

Çalışan Eğitim ve Temizleme Prosedürleri

Espresso makinasının düzgün temiz­lenmesi çok önemlidir aksi halde düşük kaliteli servis etmeye başlarsınız. Temizlenmeyen makinanın içinde biriken kalıntılar makinanın bozulmasına neden olur.

Espresso makinasının düzgün temiz­lenmesi çok önemlidir yoksa düşük kalite servis etmeye başlarsınız ve makinanın parçaları, içinde birikip pişmiş kalıntılar yüzünden bozulacaktır. En ideal olanı makinayı bu alanda size bilgi verecek, yönlendirecek ve bu prosedürlerin eğitimini verecek bir firmadan almanız. Böylece kapanış sonrası makinanızın temizliğine ayıracağınız zamanı programlayabilirsiniz.

Eğer kahve olayında yeniyseniz, düzgün bir eğitim almanız ve makinayı düzgün kullanabiliyor olınanız da çok önemli. Yine, makinayı size satarken dükkanınıza gelip, yerinde barista eğitimi verecek bir firma bulmanız iyi olur. Hem siz hem de barista arkadaşlar aynı anda eğitim alıp makina ile ilgili gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.

Doğru Makinayı Seçin

Unutmayın eğer işiniz kahve satınak olacaksa, gerçekten iyi bir araştırma yapın ve paradan kısmak için kalitesiz bir makina almayın. Doğru espresso makinası genel olarak başarı ve başarısızlık arasında duran çizgiyi temsil edebilir. Eğer yanlış makinayı seçerseniz müşterinizin tekrar size gelmeyeceği garanti edilebilir bir durumdur. Eğer kahve dünyasında yeniyseniz ve hangi makinayı seçeceğinize karar veremiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yardımcı olmaktan zevk duyarız.

coffeemag
coffeemag

Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr

Henüz yorum yok

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php