COLD BREW Nasıl Yapılır?

Cold Brew, Türkçe Karşılığı ile “Soğuk Demlenmiş Kahve”, özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen, oldukça lezzetli ve farklı bir kahve çeşididir.

Son yıllarda, ülkemizde çok popüler olan, bu kahve demleme yöntemi, popüler kahve satış dükkanlarından temin edilebileceği gibi, biraz sabır ve doğru atılacak adımlarla, evde de kolaylıkla yapılabilir. Kahve dükkanlarında görmüş olabile­ceğiniz şekilde, içerisinde deney tüpü de olan bir düzenekte, camdan yapıl­mış demleme aletleri vardır.

Peki Cold Brew Nedir?

Bu alet­lerle, soğuk suyun içinde bir günü aşkın süre bekleyen ve yavaş yavaş demlenen kahve, devamında damla damla süzülerek, son derece meşak­katli görünecek şekilde demlenir. Kahve çekirdeklerinin, tatlarını ve kokularını soğuk suya bırakması için hazırlanan bu düzeneğin içinde, kahve yavaş yavaş demlenir ve birer damla halinde hazneye düşmesinin ardından, buz ile birlikte servis edilir.

Kahve keyfinin en önemli elemanı, kendi damak zevkinize uygun bulduğunuz ve kaliteli tohumlara sahip olan kahve çekirdekleridir. Bunun dışında, aslında bu yöntemin tek meselesi, kahvenin yavaş yavaş deınlenınesidir. Zira 24-60 saat arası bir sürede dem­lendiği zaman, kahvenin asitlik özelliği azalıyor ve daha yumuşak içime sahip bir kahve elde etmiş oluyorsunuz.

French Press Ice Cold Brew Nasıl Yapılır?

Öncelikle kahve çekirdeklerini, kulla­nacağınız alete göre çektirmeniz ge­rekiyor. Orneğin, kahve satın alırken, görevli size, kağıt filtre için mi, French press için mi çektirmek istediğinizi soracaktır.

French press için çektirdiğiniz kahve­yi, 100 gram kahveye, 500 ml su ge­lecek şekilde bir oranla, doldurun. Sonra bu kahveyi, buzdolabında 24- 60 saat arası bir süre bekletin. Arada buzdolabını açıp kahveyi karıştırmanız faydalı olabilir. Ama karıştırmak için, metal kaşık kullanmanız tavsiye edil­mez, çünkü metalin kahvenin tadını bozduğuna dair görüşler de bolca mevcut. Ayrıca, French press’in ağzını tam olarak kapatmamanız durumunda, hava ile temas eden kahvenin asidik özelliğini artırmasından dolayı, kahvenin tadı bozulabilir.

Bu nedenle, French press’in kapağını iyice, hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Belirtilen aralıkta, yani 24-60 saat arasında, kendinize uygun geldiğini düşündüğünüz bir vakitte, French press’i dolaptan çıkarın, bastırarak süzün. Eğer French pres ile yeterince süzülmediğini düşünürseniz, fıltre kağıdı ile de süzebilirsiniz.

Bir kavanozun ağzına filtre kağıdı yerleştirin. Yerleştirirken kenarlarını kavanozun dışına kıvırmak kağıdın düşmemesini sağlar. Daha sonra demlediğiniz kahveyi yavaş yavaş dö­kün. Bir anda dökerseniz, filtre kağıdı dolacağından dolayı, zorlanırsınız.

Bu işlem biraz zor gibi görünse de, kendi kahvenizi yapmanın keyfi ve kendinize has demlemeniz ile tutturacağınız lezzet, size havalı kahve dükkanlarını unutturabilir.

Şişe ya da Kavanoz Kullanabilirsiniz

French press kullanmak istemiyorsa­nız, tamamen aynı işlemi uygulayarak, şişe ya da kavanoz ile de kahvenizi demleyebilirsiniz. Yine 100 gram kahve ile 500 ml su oranında, isterseniz, oranı koruyacak şekilde, miktarı artırarak, istediğiniz yoğunlukta ve ölçüde, kahvenizi demleyebilirsiniz.

Tek fark, kavanoz veya şişede yapaca­ğınız kahveyi, ara sıra sallamanız gerekiyor. Bu işlemlerin ardından, yine en az 24 saat, en fazla 60 saat şeklinde bir zaman aralığı içerisinde, kahveyi buzdolabında bekletmeniz ve demlenmeye bırakmanız gerekiyor. Demlenmenin ardından, yukarıda anlatılan süzme işlemini yapıp kahve­nizi içebilirsiniz.

Kahve içmek için en keyifli yöntem, kesinlikle soğuk dem­lemedir. Sıcak kahvenin içine buz atarak demlediğinizde, buz suya dönü­şür ve kahvenin lezzetini bozar. Bu yöntemle, yavaş bir şekilde demlenen kahve, tadını bardağın tamamına yayarak, enfes bir deneyim sunar.

Alternatif Demleme Cold Brew Kahve Nasıl Yapılır?

Zahmetsiz, ancak uzun zaman alan cold brew yapımı ile ilgili birçok yeni yöntem de geliştiriliyor. Bunlardan en öne çıkanı ise, cold brew kahve yapımını 5 dakikaya indiren Dash isimli ürün.

5 dakikada cold brew, Dash Rapid Cold Brew

Bu yıl içerisinde ticari satışına başlanacak olan patentli cihaz, soğuk kaynatma olarak Türkçeleştirebileceğimiz ColdBoil sürecini kullanıyor. Soğuk su ve basınç kullanarak kahve demlemenize yardımcı olan Dash ile ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz. 

Cold brew kahve hazırlamak için kullanılan alternatif yöntemlerden biri de, kahveyi mümkün olduğunda hızlı şekilde karıştırmak. Uygun miktarda kahve ve oda sıcaklığında suyu bir kap içerisine aldıktan sonra, bir blender ya da mikser yardımı ile birkaç dakika boyunca çırpın. Kahve çekirdeklerinizin iyi öğütülmüş olduğundan emin olmanız gereken bu yöntem, alışılagelmiş cold brew demleme tekniği kadar iyi sonuçlar üretmese de hızlı olması açısından tercih edilebilir.

Birkaç dakika boyunca yüksek hızda karıştırdığınız karışımı, french press ya da filtre yardımı ile süzdükten sonra dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.


Cold brew kahve yapımında kullanılan bir diğer yöntem de Ice Drip olarak adlandırılan damlatma yöntemi. Bu demleme tekniğini evinizde uygulamak ise oldukça zahmetli olabilir.

cold brew ice drip

Soğuk ya da oda sıcaklığındaki suyun, damlalar halinde kahve üzerine aktarılması gerekir. Öğütülmüş kahvenin bulunduğu kabın altına birkaç küçük delik açılır ve bu kabın hemen altına fincan yerleştirilir. Su öncelikle kahvenin üzerine damlar, öğütülmüş kahve tarafından emilir. Yer çekiminin de etkisi ile aşağı doğru hareketine devam eden ve kahvenin aromasını iyice alan su damlaları, kabın altındaki deliklerden fincana dolar.

Bu yöntemle cold brew kahve demlemek oldukça uzun sürebilir. Bu nedenle çoğunlukla görsel amaçlı şekilde kahve dükkanlarında kullanılır.

Cold Brew Servis Önerileri

Genellikle iced coffee ile karıştırılan cold brew, tamamen farklı bir kahve türü. Bu nedenle servis önerileri de her iki kahve için oldukça farklı.

Cold brew kahve, çoğunlukla soğutularak ya da buz eklenerek tüketilir. Ancak sıcak su ile demlenmediği için buz eklemek, kahvenin aromasını azaltacaktır. Cold brew kahvenizi servis etmeden önce, kahveden bir bardak kadar ayırmanız ve buz kabı içerisinde dondurmanız tavsiye edilir. Servis sırasında kahvenizi soğutmak için, dondurduğunuz kahve küplerini kullanabilirsiniz.

cold brew kahve

Cold brew yöntemi ile demlediğiniz kahveye farklı aroma ve şuruplar da ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizi suyu ya da vanilya şurubu ile karıştıracağınız kahveniz, kendi spesiyaliniz haline gelecek.

Çikolata ile de oldukça iyi bir ikili oluşturması nedeni ile, kahvenizi servis ederken çikolata şurubu kullanabilirsiniz. Ya da dilerseniz çikolata likörü ve Kahlua gibi alkollü içeceklerle kendi kokteylinizi oluşturabilirsiniz.

Cold Brew ile Farklı Lezzetler Yaratın

Hazırlanması oldukça uzun sürebilen cold brew kahvenizi birçok farklı şekilde değerlendirebilirsiniz. Yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi, kahvenin sulanmasını engellemek için buz küpleri yaratabilir ve servislerinizde bu buzları kullanabilirsiniz.

Cold brew dondurmaları hazırlamak için; 240 mililitre kadar demlenmiş cold brew kahve, 3 yemek kaşığı yoğunlaştırılmış süt ve dilediğiniz ek aromalara ihtiyacınız olacak. Kahvenizi, sütünüzü ve eklemek istediğiniz diğer aromaları bir kap içerisine alarak iyice karıştırın. Dondurma kalıplarına paylaştırdığınız karışımın ortasına, dondurmanızı tutabilmek için tahta çubuk yerleştirin ve donması için buzluğa yerleştirin. Okula ya da işe gitmeden önce tüketebileceğiniz dondurmalarınız hem pratik, hem de kafein yüklü olacak.

Islak kek yapımında da cold brew kahveden destek alabilirsiniz. Kekinize ayrı bir lezzet katması ve nem vermesi için, cold brew yöntemi ile hazırladığınız kahveyi bir kaşık yardımı ile kekinizin üzerinde dolaştırmanız yeterli.

Kahve kullanarak yapacağınız tüm tatlılarda da cold brew yönteminden destek alabilirsiniz.

coffeemag
coffeemag

Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr

8 yorum
  1. Çok güzel tadı var, hep yaparım. Oldum olası sert kahveleri içemedim zaten. Bu Cold Brew’de yumuşak içimlik olduğu için her zaman favorim diyebilirim.

  2. Bazen Cold Drip ile bu yöntem karıştırılıyor. Aslında evet ikisi de soğuk kahve ama Cold Brew neredeyse bir gününüzü alabiliyor. Cold Drip ise 4-5 saatte içime hazır 🙂

  3. Cold Brew aslında soğuk kahve olarak biliniyor ama içine biraz sıcak süt karıştırmak da güzel tat ortaya çıkarıyor. Bizzat denedim ve oldu 😀

  4. Açıkçası zor denilmiş ama çok da öyle abartısı yok. Neticede içtiğimiz bir kahve arkadaşlar altı üstü yani. Yok öyle yok böyle demenize ne gerek var. Yani her çekilmiş filtre kahve ile yapıp enfes tatlar yakalanması mümkün. Siz yeter ki kendi damak zevkinize hitap eden lezzeti bulun ve onu tercih edin. Şimdiden kolaylıklar

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php