Kolesterol, son günlerin en popüler ve tartışmalı konularındandır. Bu konuda toplumdaki herkesin hatta doktorların bile aklı karışmış durumda.
Bazı hekimler, kolesterolün tamamen ticari bir tuzak olduğunu söylerken bazı hekimler ise kolesterol yüksekliğinin çok önemli bir durum olduğunu ve asla bu konuda risk alınmaması gerektiğini savundular.
Hatta bu iki grup, bazen daha da ileri giderek bilimsel ortamlarda tartışmaları gereken konuları popüler TV programlarında tartıştılar.
Söylediğim gibi gruplardan biri kolesterol yüksekliğinin aslında hiçbir zararı olmadığını toplumların böyle bir hastalık oluşturularak korkutulduğunu ve bu tedavilerin gereksiz olduğunu savunurken diğer grup ise safra taşlarından kalp krizlerine kadar çoğu hastalığın yüksek kolesterolle bağlantılı olduğunu savunmakta ve kar zarar hesabı yapıldığında bu ilaçların hayat kurtardığını söylemektedirler.
Sonuçta herkesin aklı karıştı. Ben bu yazımda herhangi bir taraf olmadan acaba doğal yollarla da kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir miyiz diye kendi hekimlik ve hasta deneyimlerimden bazı aktarımlarda bulunacağım.
Öncelikle ne olursa olsun kolesterol ilacınızı asla ve asla kendi başınıza bırakmayınız! Bu konuda ancak sizi çok iyi tanıyan kendi doktorunuz karar verebilir. Bu şekilde belki de hayatınıza mal olabilecek, hayatınızda onarılamaz sonuçlara yol açabilecek bir durumun önüne geçmiş olursunuz.
Eğer Kolestrol İlacı Kullanıyorsanız Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Eğer ilaç kullanıyorsanız karaciğeri yormamak için beraberinde deve dikeni (Milk Thistle) veya enginar hindiba veya özel karaciğer destekleyici haplardan alabilirsiniz. Bolca zerdeçal tüketmek de karaciğer için büyük bir şifa kaynağıdır. Herhangi bir kimyasal ilacı uzun süre ve yüksek dozda kullanan kişiler için zerdeçal ve enginar çok iyi birer karaciğer dostudur.
Alkol ise hem karaciğeri yorduğundan hem de dolaylı olarak kolesterolü yükselttiğinden mutlaka uzak durulması gereken maddelerden birisidir. Aynı şekilde sigara ve tütün ürünleri, kolesterolü yükseltmemesine rağmen damarlara ve kalbe zarar verdiğinden mutlaka uzak durulması gereken zararlı maddelerdir.
Çok Önemli Bir Uyarı
Yurtdışında katıldığım uluslararası bir kongrede özellikle kolesterol ilacı kullanan kişilerin, mutlaka yüksek dozda Co-Enzim Q10 kullanmaları gerektiği vurgulandı. Nedeni de kas sorunlarının ve yorgunluğun azaldığının gözlemlenmesidir.
Ne Kadar Co-Enzim Q10 Alınmalı?
Günde 2 kez 100 mg yeterli olabilmektedir. Bu aynı zamanda ciddi bir yan etki olmadan, bedene enerji veriyor ve sadece kalp, damar hastalıklarına değil, kansere karşı da korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca, tansiyonu da bir miktar düşürücü etkisi vardır. Tansiyon ilacı kullanmıyorum veya kullanmak istemiyorum. Bunun başka yolu yok mu? Evet var. Aslında böyle bir durumda çaresiz değilsiniz. Bazı doğal önlemlerle kan-yağ düzeyinizi daha aşağı çekebilirsiniz. Işte size çok özel bazı öneriler:
GREYFURT
SARIMSAK KÜRÜ
Tarifi: 2 litre taze sıkılmış limon suyu içerisine 20-25 adet iri diş sarımsağı cam bir kavanoz içerisine koyun. Etrafının ışık görmemesi için folyo kağıdı ile kaplayın. Ve her gün 1-2 kez çalkalayarak, tekrar serince bir yerde saklamaya devam edin. En az 20 gün, en çok 40 gün sonra hazırdır. Sarımsakların tüm şifası limon suyuna geçmiştir. Bu mucizevi karışım şaşırtıcı bir şekilde birkaç hafta içerisinde kolesterol düzeyini aşağı çekmekte, kanı sulandırmakta ve hatta tıkanmaya yüz tutmuş damarlarda yavaş yavaş açılmayı sağlamaktadır. Eğer kokusundan rahatsız olınazsanız, taze sarımsağı da üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz.
Hangi Besinler Kolestrolü Düşürür-Yükseltir?
Kolesterol seviyesini düşürmenin en önemli noktasının yüksek oranda lif tüketmek olduğunu belirtmek isterim. Mutfağınızda ve sofralarınızda yiyeceklerin lif oranını arttırarak, kolesterol emilimini düşürüp, yıkımını hızlandırmak mümkün olabilir. Peki bu nasıl olacak?
Tam çavdar, tam buğday unundan ve kepekten yapılan integral ekmek, makarna, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller ile sebze ve özellikle kabuklarıyla beraber yenilebilen meyveler lif açısından zengindir. İstenmeyen kolesterolü düşüren diğer besinler de; keten tohumu, ceviz, fındık, zeytin, kırmızı biber, sarımsak, soğan, enginar, brokoli, domates, maydanoz, portakal, elma, greyfurt, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler ve elma sirkesi.
Alkol hem karaciğeri yorduğundan hem de dolaylı olarak kolesterolü yükselttiğinden mutlaka uzak durulması gereken maddelerden birisidir.
Günde 2-3 adet taze cevizden hatta geceden ıslatılan ve sabah aç karna yenilen, suyu içilen cevizden yararlanabilirsiniz. Tabii mevsimindeki taze ceviz ve olmamış ham cevizden yapılan reçel bu konuda büyük destekçilerinizdir.
Bol bakliyat, kolesterol düşmanıdır. Baklagillerin içindeki bazı maddeler, kolesterola karşı savaşırlar ve kolesterol seviyesini hızla düşürürler.
İyi kolesterolü yükseltmek, kötü kolesterolü düşürmek istiyorsanız: Yağlı yiyeceklerden, belki de daha da önemlisi hızlı karbonhidratlar denilen beyaz un ve şekeri kesmelisiniz. Çünkü bedende kullanılmayan ve insülin düzeyini yükselten birçok zararlı madde karaciğer aracılığı ile (fazlası yağa dönüştürülerek) depolanır. Sadece ilaçla yapılan kolesterol düşürmek sağlıklı beslenmenin, diyetin alternatifi değildir. Ancak yardımcısı olabilir.
Aşırı yüksek kolesterol, eninde sonunda vücuda zarar verir. Bu nedenle kalp sağlığınız için kolesterolünüzü muhakkak kontrol altına almanız gerekmektedir.
Günde 45-60 Dakika Egzersiz Yapın
İyi huylu diye bildiğimiz HDL’nin yükselmesinde çok önemlidir. Bu nedenle her gün 45-60 dakika yağ yakacak şekilde, yürüyüş ya da egzersiz yapın. Haftada en az 2-3 kere Omega 3 açısından zengin somon, hamsi, sardalye, ayı balığı, lüfer, levrek gibi balıkları tüketin.
Yemeklerde ve salatalarda sızma zeytinyağı, fındık yağı ya da soya yağı kullanın. Kan şekerinizi hızlı yükselten beyaz pirinci değil, bulguru tercih etin. Hatta son zamanlarda sık sık vurguladığım kinoa çok iyi bir alternatiftir.
Haftada 3-4 kere kuru baklagiller tüketmeyi tekrar hatırlatırım. Meyve olarak, az şekerli meyveler; kivi, elına, papaya, ananas, pamelo, Trabzon hurması, portakal, limon, geyfurt gibi turunçgiller olsun. Diğer meyveleri kabuklu tüketin.
Değişik renkte, mevsime uygun renkte sebzeleri seçin ve mümkün olduğunca çiğ tüketin. Süt ürünlerini de az yağlı ve organik tüketirseniz daha iyi olur.