Bir Türlü Kapanmayan Kolestrol Dosyası

Kolesterol, son günlerin en popüler ve tartışmalı konularındandır. Bu konuda toplumdaki herkesin hatta doktorların bile aklı karışmış durumda.

Bazı hekimler, kolestero­lün tamamen ticari bir tuzak olduğunu söyler­ken bazı hekimler ise kolesterol yüksekliğinin çok önemli bir durum olduğunu ve asla bu konuda risk alınmaması ge­rektiğini savundular.

pusula, kolesterol kontrolü
Hatta bu iki grup, bazen daha da ileri giderek bilimsel ortamlarda tartışmaları gereken konuları popü­ler TV programlarında tartıştılar.

Söylediğim gibi gruplardan biri kolesterol yüksekliğinin aslında hiçbir zararı olmadığını toplumların böyle bir hastalık oluşturularak korkutulduğunu ve bu tedavilerin gereksiz olduğunu savunurken diğer grup ise safra taşlarından kalp krizlerine kadar çoğu hastalığın yüksek kolesterolle bağlantılı olduğunu savunmakta ve kar zarar he­sabı yapıldığında bu ilaçların hayat kurtardığını söylemektedirler.

Sonuçta herkesin aklı karıştı. Ben bu yazımda herhangi bir taraf olma­dan acaba doğal yollarla da kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir miyiz diye kendi hekimlik ve hasta deneyimlerimden bazı aktarımlarda bulunacağım.

Öncelikle ne olursa olsun kolesterol ilacınızı asla ve asla kendi başınıza bırakmayınız! Bu konuda ancak sizi çok iyi tanıyan kendi doktorunuz karar verebilir. Bu şekilde belki de hayatınıza mal olabilecek, hayatınızda onarılamaz sonuçlara yol açabilecek bir durumun önüne geçmiş olursunuz.

Eğer Kolestrol İlacı Kullanıyorsanız Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eğer ilaç kullanıyorsanız karaciğeri yormamak için beraberinde deve dikeni (Milk Thistle) veya enginar ­hindiba veya özel karaciğer des­tekleyici haplardan alabilirsiniz. Bolca zerdeçal tüketmek de karaciğer için büyük bir şifa kaynağıdır. Herhangi bir kimyasal ilacı uzun süre ve yüksek dozda kullanan kişiler için zerdeçal ve enginar çok iyi birer karaciğer dostudur.

Alkol ise hem karaciğeri yorduğundan hem de dolaylı olarak kolesterolü yükselttiğinden mutlaka uzak durulması gereken maddelerden birisidir. Aynı şekilde sigara ve tütün ürünleri, kolesterolü yükselt­memesine rağmen damarlara ve kalbe zarar verdiğinden mutlaka uzak durulması gereken zararlı maddelerdir.

Çok Önemli Bir Uyarı

Yurtdışında katıldığım uluslararası bir kongrede özellikle kolesterol ilacı kullanan kişilerin, mutlaka yüksek dozda Co-Enzim Q10 kul­lanmaları gerektiği vurgulandı. Nedeni de kas sorunlarının ve yorgunluğun azaldığının gözlemlenmesidir.

Ne Kadar Co-Enzim Q10 Alınmalı?

Günde 2 kez 100 mg yeterli ola­bilmektedir. Bu aynı zamanda ciddi bir yan etki olmadan, bedene enerji veriyor ve sadece kalp, damar has­talıklarına değil, kansere karşı da korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca, tansiyonu da bir miktar düşürücü etkisi vardır. Tansiyon ilacı kul­lanmıyorum veya kullanmak iste­miyorum. Bunun başka yolu yok mu? Evet var. Aslında böyle bir durumda çaresiz değilsiniz. Bazı doğal önlemlerle kan-yağ düzeyinizi daha aşağı çekebilirsiniz. Işte size çok özel bazı öneriler:

GREYFURT

greyfurtÖzellikle posalı, meyve olarak yenmelidir. Bu şekilde tüketildi­ğinde kandaki yağ oranını düşü­rücü bir etki gösterir. Greyfurttan daha çok verim alabilmek için, suyunu sıkarak tüketmek yerine posasıyla beraber meyve olarak yiyin.

SARIMSAK KÜRÜ

sarımsakBu kürü deneyin çok şaşıracak­sınız. Pek çok hastamda olumlu sonuç aldım.
Tarifi: 2 litre taze sıkılmış limon suyu içerisine 20-25 adet iri diş sarımsağı cam bir kavanoz içerisine koyun. Etrafının ışık görmemesi için folyo kağıdı ile kaplayın. Ve her gün 1-2 kez çalkalayarak, tekrar serince bir yerde saklamaya devam edin. En az 20 gün, en çok 40 gün sonra hazırdır. Sarımsakların tüm şifası limon suyuna geçmiştir. Bu mucizevi karışım şaşırtıcı bir şe­kilde birkaç hafta içerisinde koles­terol düzeyini aşağı çekmekte, kanı sulandırmakta ve hatta tıkanmaya yüz tutmuş damarlarda yavaş yavaş açılmayı sağlamaktadır. Eğer ko­kusundan rahatsız olınazsanız, taze sarımsağı da üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz.

Hangi Besinler Kolestrolü Düşürür-Yükseltir?

Kolesterol seviyesini düşürmenin en önemli noktasının yüksek oranda lif tüketmek olduğunu be­lirtmek isterim. Mutfağınızda ve sofralarınızda yiyeceklerin lif ora­nını arttırarak, kolesterol emilimini düşürüp, yıkımını hızlandırmak mümkün olabilir. Peki bu nasıl olacak?

Tam çavdar, tam buğday unundan ve kepekten yapılan integral ekmek, makarna, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller ile sebze ve özellikle kabuklarıyla beraber yenilebilen meyveler lif açısından zengindir. İstenmeyen kolesterolü düşüren diğer besinler de; keten tohumu, ceviz, fındık, zeytin, kırmızı biber, sarımsak, soğan, enginar, brokoli, domates, maydanoz, portakal, elma, greyfurt, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler ve elma sirkesi.

Alkol hem karaciğeri yorduğundan hem de dolaylı olarak kolesterolü yükselttiğinden mutlaka uzak durulması gereken maddelerden birisidir.

Günde 2-3 adet taze cevizden hatta geceden ıslatılan ve sabah aç karna yenilen, suyu içilen cevizden yararlanabilirsiniz. Tabii mevsi­mindeki taze ceviz ve olmamış ham cevizden yapılan reçel bu konuda büyük destekçilerinizdir.

Bol bak­liyat, kolesterol düşmanıdır. Baklagillerin içindeki bazı madde­ler, kolesterola karşı savaşırlar ve kolesterol seviyesini hızla düşü­rürler.

İyi kolesterolü yükseltmek, kötü kolesterolü düşürmek isti­yorsanız: Yağlı yiyeceklerden, belki de daha da önemlisi hızlı karbonhidratlar denilen beyaz un ve şekeri kesmelisiniz. Çünkü bedende kullanılmayan ve insülin düze­yini yükselten birçok zararlı madde karaciğer aracılığı ile (fazlası yağa dönüştürülerek) depolanır. Sadece ilaçla yapılan kolesterol düşürmek sağlıklı beslenmenin, diyetin al­ternatifi değildir. Ancak yardımcısı olabilir.

Aşırı yüksek kolesterol, eninde sonunda vücuda zarar verir. Bu nedenle kalp sağlığınız için koles­terolünüzü muhakkak kontrol altına almanız gerekmektedir.

Günde 45-60 Dakika Egzersiz Yapın

egzersiz ekipmanları

İyi huylu diye bildiğimiz HDL’nin yükselmesinde çok önemlidir. Bu nedenle her gün 45-60 dakika yağ yakacak şekilde, yürüyüş ya da egzersiz yapın. Haftada en az 2-3 kere Omega 3 açısından zengin somon, hamsi, sardalye, ayı balığı, lüfer, levrek gibi balıkları tüketin.

Yemeklerde ve salatalarda sızma zeytinyağı, fındık yağı ya da soya yağı kullanın. Kan şekerinizi hız­lı yükselten beyaz pirinci değil, bulguru tercih etin. Hatta son zamanlarda sık sık vurguladığım kinoa çok iyi bir alternatiftir.

Haftada 3-4 kere kuru baklagiller tüketmeyi tekrar hatırlatırım. Meyve olarak, az şekerli meyveler; kivi, elına, papaya, ananas, pamelo, Trabzon hurması, portakal, limon, geyfurt gibi turunçgiller olsun. Diğer meyveleri kabuklu tüketin.

Değişik renkte, mevsime uygun renkte sebzeleri seçin ve mümkün olduğunca çiğ tüketin. Süt ürünlerini de az yağlı ve organik tüke­tirseniz daha iyi olur.

Ender Saraç
Ender Saraç

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı

Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi

Henüz yorum yok

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php