Hollanda’da defalarca en iyi kahveci seçilen “Nika Koffie”, Nihat Kaya’nın başarılarının adeta somut örneği. Gurbetçi olarak geldiği Hollanda’da başkanın bile müdavimi olduğu bir kahve efsanesi yaratan Kaya, CoffeeMag’in sorularını yanıtladı.
Sizi tanıyabilir miyiz?
8 çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak Tunceli’de doğdum. Çocuk?en Istanbul Fatih’e göç etmişiz. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokulda ayrılmak zorunda kaldım, sonrasında çalışma hayatım başladı. 1986’da eşimle tanıştık. 1987’de evlenip Hollanda’ya geldim. Yeni bir hayata eksik olarak başlıyorsunuz. Dil öğrenmek, uyum sağlamak ve adaptasyon hiç kolay değil ama bende de bitmek tükenmek bilmeyen bir hırs var.
Belli bir süre hem çalıştım hem dil eğitimi aldım. Hollanda’da birçok Türk restoran ve kafesi vardı ama bunlara kahve satan bir toptancı yoktu. Bu açığı değerlendirip kahve sektörüne adım attım. Türkiye’den getirdiğim makinelerla kavurma tesisi kurdum ve yerli ve yabancı restoranlara kahve pazarlamaya başladım. Belli bir süre sonra 2000 yılında perakende kahve satışı yapan bir dükkan açtım. Bakanlar, belediye başkanları, iş adamları, sanatçılar gibi çok elit bir müşteri kitlem oldu oldukça kısa bir zaman sonra. Ne mutlu ki tüm Hollanda’da Nika Koffie olarak tanınıyor ve yoğun ilgi görüyoruz.
Kahveyle nasıl tanıştınız?
Kahve ile tanışmam yıllar öncesine dayanır. Tarihi Mısır Çarşısı’ndan geçerken nefis Mehmet Efendi kahvesinin kokusunu duyup adeta aşık oldum. O gün bugündür kahve benim için çok önemli bir noktada.
Bu ödül Hollanda’ da “horeca” dalında her yıl yapılır. Tüm horeca sektörünü kapsar. Habersiz ve bir müşteri gibi gelip gözlemler yapıp, puan verirler. En yüksek puanı alan çeşitli branşlarda birinci olur. Bir de bütün branşların birincisi olur. Biz 2002, 2005, 2007, 2012 yıllarında kendi branşımızda; 2006, 2014 ve 2015 yıllarında tüm branşlarda birinci olduk.
Hollandalılar kahve seviyorlar mı? Hollanda kahve kültürü hakkında bilgi verir misiniz?
En çok hangi kahve türlerini tüketiyorlar? Hollanda’ da kahve kültürü vardı fakat 2000 yılından itibaren kahve kültürü değişime uğradı. Artık insanlar ağız tatlarına göre kahve arar oldu. Kaliteye daha önem vermeye başladılar.
Tam da bu dönem benim kahve ödüllerime denk geldi. Hatta bir yerel gazete de benimle bir röportaj yapmıştı ve başlık olarak “Hollanda’ da kahve kültürü Nika Koffie ile başladı” diye yazdılar. Şimdi ise neredeyse her köşede kahveci açılıyor.
Türk kahvesi Hollanda veAvrupa’da tanınıyor mu? Hak ettiği ilgiyi görüyor mu?
Türk kahvesi kültürü çok eski olmasına rağmen maalesef Avrupa’da tanıtılamamış. Bu yüzden üzücü ama çok ilgi görmüyor. Benim burada biraz çalışmalarım oldu. Türkiye’ den kumda kahve makinesini getirdim. Konuyla ilgili eğitimler verdim fakat çok ilerleyemedik çünkü bu işin lobisi yapılmıyor. Hem maddi hem de Kültür Bakanlığımız gibi resmi kuruluşlardan destek lazım.
Ülkemizdeki ve Avrupa’daki baristalar arasındaki farklar nedir?
Türkiye’de insanlar çok çabuk barista oluyorlar. Türkiye’de defalarca baristalara eğitim verdim. Ne yazık ki baristalarımız gerekli eğitim seviyesinde değiller. Sadece kahve yapmakla barista olunmuyor. Kahveyi, kahve makinesini, kavurmayı, değirmeni bilmek lazım.