Hazal Ateşoğlu: “Türk Kahvesini Doğru Pişirmiyoruz”

Gerçek bir Türk Kahvesi tutkunu olan Hazal Ateşoğlu, 2016 dünya cezve/ibrik şampiyonasından aldığı 2’incilik ile büyük bir başarıya imza attı. Türk Kahvesini uluslararası platformlarda başarıyla temsil eden genç ve başarılı isim CoffeeMag‘in sorularını yanıtladı…

Kahveyle nasıl tanıştınız?

Bu sektöre girmeden önce kahve ile aram pek iyi değildi. Öğrenci iken bir ortamda tanıdığım arkadaşımın sayesinde nitelikli kahve ile tanıştım. Başlangıçta kahveyi sevebilme süreci geçirdim. Okul­dan kalan vakitlerimde kahveye olan merakımı giderdim, tanıdım. Bu süreçte tanıdığım insanlar ve o kahve firmasının nitelikli kahveye verdiği önem benim için bir şanstı. Bu şekilde önce kahve içmeye ardından öğrenmeye başladım.

2016 Dünya Cezve/İbrik Şampiyonasında ikinci olarak büyük bir uluslararası başarıya imza attınız. Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz ve hangi süreçlerden geçerek yarışmaya katıldınız?

Bu yarışmalar her yıl SCAE üyeliğinde gerçekleşir. Ben ilk senelerimde yarışma organizasyonunda yardımcıydım. O zamanlarda kendimi hiç yarışmacı olarak hayal etmiyordum. Fakat biraz çevre baskısı, yarışmacı azlığı beni yarışmaya sürükledi. Gerek Türkiye yarışması gerek Dünya yarışması hazırlığı gerçekten zor bir süreçti.

Yarışmaya karar verdikten sonra eğer okuduğum bölüm (fen bilim­leri öğretmeliği) ile kahve ilişkisi kurmasaydım verdiğim karardan vazgeçebilirdim. Yarışmada kahve ve fen bütünlüğünü anlatan bir konsept hazırladım. Bu süreçte arkadaşlarımın desteği ile okul çıkışlarında vakit buldukça kahve çalıştık.

Şampiyonada hangi tür kahveler hazırladınız? Şampiyonayla ilgili bilgi verir misiniz? Yarışmada 15 dakikalık bir sürede 2 sade Türk Kahvesi ve 2 imza ürünü yapılması gerekiyor. İmza ürünü, kahve ile birlikte uyumlu başka malzemeler katarak oluşturulan bir üründür. Hem kahve geri planda kalmayacak hem de kattığınız diğer malzemelerin tadı kendini gösterecek. Ve kullandığınız malzemelerin kahveniz ile bir anlamı olması gerekiyor. Bununla birlikte kullandığınız kahveye olan hakimiyetiniz, sunum beceriniz, ekipman kulla­nımındaki profesyonelliğiniz puanlandırılıyor.

Hangi tür kahveleri tercih ediyorsunuz?

Ulaşabildiğim kahve çeşitlerini Türk kahvesi olarak deniyorum. Öncelikle Türk Kahve yapımında, tat dengesinin iyi olması gerekir. Kaliteli bir kahve, açık ve doğru kavurma şekli, orta asidite, belli bir tatlılık, düşük acılığa sahip olması önemlidir. Öncesinde Etiyopya yöresinin kahvesine çok yönelirdim. Son zamanlarda ise El Salvador çekirdeklerine ilgim daha fazla.

türk kahvesi, cezve, kahve fincanı

Türk Kahvesi hakkında düşünceleriniz nelerdir? Uluslararası platformlarda Türk Kahvesi hak kettiği ilgiyi görüyor mu?

Türk Kahvesi ülkemizde çok tüke­tiliyor fakat nitelikli Türk Kahvesi maalesef yaygın değil. Yarışma açısından bakıldığında Türkiye yarışmalarında cezve-ibrik kate­gorisine ilgi az. Fakat dünya ya­rışmalarında önceki yıllarda 8-10 ülke katılırken bu yıl 19 ülke katıldı.

Ve bazı yarışmacılar sponsor bulamadıkları için yarışmaya katılamadılar. Diğer ülkeler daha fazla ilgi duyuyor. Hatta bazı ülkeler sahiplenmek istiyor. Bu sahiplenişi ülkemde görebilmeyi çok isterim. Tabi ki nitelikli Türk Kahvesi olarak sahiplenmek…

Lezzetli bir Türk Kahvesi nasıl anlaşılır? Hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Genellikle köpüğü bol olduğunda kahveyi lezzetli olarak tanımlarlar. Fakat köpüğün iyi olması kahvenin tadının iyi olması anlamına gelmez. Nitelikli çekirdek kategorisine girecek bir kahve kullanılmalıdır. Kahve aromalarının kaybolmaması, acılığının artmaması için açık kavrulmuş bir çekirdeğin uygun demleme yöntemiyle demlenmesi gerekir.

Türk Kahvesini doğru pişiriyor muyuz? Lezzetli bir kahve için hangi çekirdekler kullanılmalı?

Türk Kahvesinde alışılagelmiş bir demleme yöntemimiz var. Fakat bilimsel açıdan yaklaştığımızda bu yöntemin yanlışlarını görüyoruz. Lezzetli bir kahve için kaliteli, açık ve doğru kavrulmuş herhangi bir çekirdeği kullanabilirsiniz.

Lezzetli bir Türk Kahvesi nasıl pişirilir? Pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Türk Kahvesi ince öğütülür. Bu sebeple su ile temasının kısa olması gerekir. Süre uzadıkça aromalar kaybolur ve acılaşır. Bu süreyi kısaltmak için ılık su ile demlenme başlanır, orta ateşte 2-2,5 dakika aralığında kaynamadan ocaktan alınır. Gaz ocak kullanımı terci­himdir. İyi bir demlenme süreci geçirmesi gerekir bunun içinde ısıyı homojen dağıtan bakır cezve kullanılmalıdır. Son yıllarda aromalı Türk Kahvesi tüketenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Aromalı Türk Kahvelerinin tercih edilmesinin sebepleri nelerdir?

Aromalı Türk Kahvesinin insan­larda merak uyandırması, mekanların farklılık yaratmaya çalışmasının etkisi vardır. Benim kendi fikrim ise çoğu kişiye kahvenin acı gelmesi sebebiyle aromalı kahveler ile bu kahveyi daha kolay içebilme­lerinden dolayıdır. Oysa kaliteli bir çekirdeğin kendine has aroma­tik özelliği var. Doğru kavurma yöntemi, uygun demleme ile sade içimi gayet yumuşaktır. Ekstra aromaya ihtiyaç duyulmaz.

Şampiyondan Türk Kahvesi Tarifi

Taze kahveyi pişirmeden önce öğütünüz. Bir fincan için 8 g (3 dolu çağ kaşığı) kahve kullanınız. Kahveyi bakır cezve içine alınız. Üzerine 60 g suyu gezdirerek boşaltınız. Fazla acılaşmayı önlemek için ılık su kullanınız. Tüm kahvenin suyla teması için ocağa koymadan önce karıştırınız. Orta derece ateşte demlemeye bırakınız. 2-2,5 dakika demleme süresinde kaynamadan ocaktan alınız. Fincanı 45 derecelik açı ile eğerek kahveyi boşaltınız. Telvenin çökmesi için 2-3 dk bekleyiniz. Kahve, içilebilir sıcaklığa geldiğinde önce suyu içiniz. Su ile damağınızı temizledikten sonra kahvenizi içebilirsiniz.

coffeemag
coffeemag

Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr

Henüz yorum yok

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php