Kahvenin maddi anlamda ifade ettiği değer tahminlerin de ötesine geçiyor. Dünyada petrolden sonra en büyük ticari hacme sahip ürün olan kahve, ekonomik büyüklüğüyle dikkatleri yüzyıllardır üstüne çekmeyi biliyor. Peki dünyadaki en büyük kahve üreticileri kim? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını CoffeeMag sizin için derledi…
Kahve dünyada en çok tercih edilen içeceklerden biri günümüzde. Her gün bir milyardan fazla fincanın tüketiliyor olması da bunun göstergesi zaten. Peki bu kahve nerelerden geliyor? Dünya’da 70’in üzerinde ülkede üretimi yapılıyor. Ancak bunların içerisinde öne çıkan bölgeler daha çok Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Afrika. Dünya’da en çok kahve üreten ülke, Brezilya. Üretimin %33’ü burada yapılıyor. Sonraki takipçi ise sürpriz bir isim, Vietnam.
Bu iki ülkeyi, Endonezya, Kolombiya ve Etiyopya takip ediyorlar. Bu beş ülke, dünya kahve üretiminin %65’ini gerçekleştiriyorlar. Kahvenin en çok yetiştirilen iki türü var. Arabica, daha çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan kahve türü. Diğer yaygın tür olan Robusta ise, daha az sofistike aromalar içeriyor ama daha sert bir kahve üretiyor. Kahve üretimi, öncelikle kahve bitkisinin yemişlerinin toplanması, yemişlerin çekirdeklerinin ayırılması için kuru veya yaş işlemlerden geçirilmesi ve kurutulması ile gerçekleştiriliyor. Kahve çekirdekleri, dünyada en fazla ticareti yapılan gıda maddeleri arasında yer alıyor.
En Büyük Pazar ABD
ABD şu anda dünyanın en büyük kahve pazarı. Avrupa’ da yıllık kahve tüketimi 5 kg iken ABD’de 4 kg. İskandinav ül?kelerinde(Danimarka, Finlandiya, Izlanda, Norveç, Isveç) yıllık kahve tüketimi kişi başına 10 kg olar? değişirken, Avrupa’da örneğin Ingiltere’de ortalama bu rakam 3 kg.
Brezilya’da kahve tüketimi kişi başına yıllık 5 kilodan fazladır. 60′ dan fazla kahve üreten ülkeler arasında kahve tüketimi en yüksek olan ülkeler arasındadır. Brezilya’nın yıllık kahve üretimi 2,4 milyon ton. Bu rakam dünyanın yıllık kahve üretiminin üçte biridir. Ünümüzdeki 5 yıllık dönemde pazarın %100 büyümesi, kahve tüketiminin 2019’da 9,1 milyon tona ulaşması beklenmektedir.
Türkiye’deki Pazar 500 Milyonu Aşıyor
Yılda ortalama 20.000 ton kahvenin tüketildiği ülkemizde kahve pazarının hacmi 500 milyon lirayı aşıyor.Bu rakamın yaklaşık 125 milyonluk kısmını klasik Türk kahvesi oluşturuyor. Avrupa’da kişi başı ortalama yıllık 5kg kahve tüketilirken bu rakam Türkiye’de henüz 1 kilodan az.
Dünya Kahve Üreticileri
Kahve, dünya çapında 70’den fazla ülkede üretiliyor. Bu ülkelerin birçoğunun farklı bölgelerinde farklı tipte kahveler üretimi yapılıyor. Kahve ticareti, genelde 60 kilogramlık torbalar içinde s?tışa sunularak gerçekleştiriliyor. Işte dünyanın en büyük kahve üreticileri.
Endonezya
Kahve kalitesi çeşitli düzeylerdedir. Genelde Sumatra, Sulawesi, Java ya da Timor gibi ada bölgelerinin adıyla pazara sunulur. En kaliteli kahvesi, hoş ve zengin tadı ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır. En kötü kahvesi ise hoş olmayan sertliği ve küfsü kokusu ile kendini gösterir. Bunların dışında diğer kahvelerde toprağımsı bir tat vardır; bazı kahve tiryakileri bundan hoşlanırken bazıları hoşlanmaz.
Brezilya
Ülkenin güney bölgelerini milyonlarca kahve ağacı kaplamaktadır. Brezilya, ticari kahve üretim endüstrisi için önemli bir yer olup, her yönden dev bir potansiyele sahiptir. Birçok kahve çeşidi bu ülkede üretilmesine rağmen, bunların hiçbirisi dünyanın en iyi kahveleri arasında yer almaz.
Brezilya kahve endüstrisi, üretimde kahve fiyatını göz önünde bulundurarak, konsantre kahve üretimi yapar. Bu kahvenin genel özelliği; ucuz, oldukça lezzetli fakat zor dağılan bir kahve olmasıdır.
Vietnam
Kahve Vietnam’a ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında, Fransız misyonerlerinin Bourbon adasından getirdikleri Arabica ağaçlarını Tonkin civarına ekmeleriyle geldi. Bunu geliştirmeleri sonucunda şu an kahve endüstrisi çok hızlı bir şekilde ilerlemiştir ve bu şekilde Vietnam hızla dünyanın en büyük üreticisi olmaktadır. Bugün, ülkenin güney yarısındaki küçük ekili alanlarda genellikle robusta kahvesi üretilir.Vietnam kahvesi az miktarda asitliği ve dengeli tat dağılımıyla güzel bir uyum içerisindedir. Çoğu kez harmanlamada kullanılır.
Kolombiya
Merkez Kolombiya üç kısımdan oluşur. Bunlar kuzeyden güneye üç adet sıradağlardır. Merkez ve doğu sıradağlar en iyi kahveyi üretirler. Standart Kolombiya kahvesi ıslak işlenmiş kahvedir ki, bu kahve küçük kaplara konarak, öğütülür ve Kolombiya kahve Federasyonu tarafından ihraç edilir. Bu kahve pazar adına yada bölgesine göre değil, kalite derecesine göre satılır (Supremo en kaliteli kahvedir).
Bu kahvenin kalitesine göre dağılımı, mükemmel, iyi yetişmiş, klasik, hafif meyve tadında Latin amerikan kahvesinden, sıradan fermente yan ürün olan meyve tadındaki kahveye doğrudur. Bazı arazi ve kooperatiflerden sağlanan kahve ve özel kurulmuş değirmenlerden elde edilen kahveler gibi botanik türler de bölgeler tarafından satılabilmektedir (Burbon en iyisi).
Dünyanın İlk 10 Kahve Üreticisi (ton)
Brezilya | 2. 720.520 |
Vietnam | 1.650.000 |
Kolombiya | 750.000 |
Endonezya | 540.000 |
Etyopya | 397.500 |
Hindistan | 344.760 |
Honduras | 279.000 |
Meksika | 240.000 |
Uganda | 240.000 |
Guatemala | 210.000 |
Etiyopya
Etiyopya, oldukça karışık bir kahve bölgesidir. En iyi Etiyopya kuru işlenmiş kahvesi (Harar), orta olgunlukta ve oldukça asitli olmakla beraber meyve ve şarap tadındadır. En iyi yıkanmış Etiyopya kahvesi (Yi gacheffe, Sidamo), hafif, fakat karışık çiçek ve turunçgiller tadına sahiptir.