İtalyan Kahve Kültürü

Starbucks’ın kurucusu Howard Schultz, Starbucks zinci­rini kurma fikrini Milan’da bir barda espressosunu yudumlarken geliş­tirdi. Fakat kaderin bir oyunu olsa gerek esin kaynağı olan Milan’d?a hatta komple İtalya’da Star­bucks fikri başarılı olmadı. Peki bunun nedeni neydi? Bunun cevabı için İtalyan­ların tarih boyunca değiş­meyen kahve kültür­lerini ve bu kültürlerin Starbucks ile farkını analiz edelim.

Her Evde Moka Makinesi

A?vrupa’daki her evde nasıl Kettle varsa İtalyanların evinde de Moka (genellikle mocha olarak bilinir) makinesi vardır. Bu o kadar standart birşeydir ki bunu her evde bulmak mümkündür. Bu nedenle İtalyanlar kahvelerini evden çıkmadan önce kendileri yaparlar ve sabah veya akşam kahvesini dışarıda içmeye ihtiyaç duymazlar.

Kahvesini İçip Kalkar

İtalya’da kimse bir kahve dükkanına gidip de orada oturup internette dolaşmaz, canı kahve isterse bir bara veya cafeye gider tahta masalarda oturup kahvesini yudumlayıp kalkar. Kahve dükkanlarında vakit öldürmek pek İtal­yan kültüründe yoktur.

11:00’den Sonra Sütlü Kahve İçmiyorlar

Cappuccino ve sütlü kahveler İtalyanlar için sabah k?vesidir. Hemen hemen hiçbir İtalyan saat 11:00’den sonra sütlü kahve içmez çünkü bu sindirim için iyi değildir.

En İyisini Ucuza İçiyorlar

İtalyanlar kahvenin en iyisine ulaşabiliyorken ve bunu en fazla dışarıda 1 Euro’ya satın alabiliyorken daha düşük kalitede bir kahve için daha fazla para vermezler. İtalya’da hangi bara veya cafeye oturursanız oturun bir kahve için istisnalar hariç maksimum 1 Euro ödersiniz.

Dünya Orijinal İtalyan Kahvesi Sanıyor Ama…

Dünyaca ünlü ödüllü barista James Hoffman’ın deyimine göre Dünya’ya orjinal İtalyan kahvesinin ‘karikatürü’ satılıyor. Yani küresel kahve zincirleri İtalyancaya benzer kahve isimleriyle markalaşırken, kitlesel olarak ürettikleri kahveyi aynı kalitede demlemiyorlar. Genellikle tüketiciler sert kahveden tatmin oldukları için küresel zincirlerde genel olarak fazla demlenmiş kahve servis ediliyor.

Aynı şekilde kahvenin kavrulması da değişiyor. Az kavrulmuş kahvede daha komp­leks bir tat elde edilirken kü­resel zincirler buna karşı geliyor çünkü az kavurmak daha riskli. Daha yoğun tat daha lezzetsiz olsa da makuldür diyorlar.

Kişi Başı 5,8 kg Tüketiyorlar

• Şu anda dünyada her yıl 8,5 milyar kilo kahve tüketiliyor.

• Şu anda dünyada her yıl 8,5 milyar kilo kahve tüketiliyor.

• Global kahve tüketimi ise 1990’den beri her yıl %50 artıyor.

• En çok kahve tüketenler kişi b?şı 11.4 kg ile Finlandiya

• İ?talyanlar kişi başı 5.8 kg

• İngilizler ise kişi başı 2.8 kg tüketiyorlar.

 

coffeemag: Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr