Yeryüzünde kahveyi sevmeyen yok gibidir. Bunlardan çok azı gerçek kahve deneyimi yaşar. Pek çok insanda kahvenin yeri ayrıdır. İnsanlara daha iyi bir kahve lezzeti sunduğumuz taktirde kahveye olan tutkuyu daha ileri noktalara taşımak mümkün.
Bu yazının konusu da burada başlıyor: Kahvenin doğallığını koruyarak, nasıl yeni tatlar, farklı sunumlar hazırlayabiliriz? Kahve pişirme ya da demleme yöntemleri kültürlere göre farklılık gösterebiliyor. Bu açıdan bütün kültürler, bu küreselleşen çağda bizler için zengin kaynaklar olarak görülmeli. Uzakdoğu ve Amerika’da pek revaçta olan ama bizim için yeni olan bir tekniği inceleyeceğiz.
Demleme Tekniğinde Yeni Bir Yol
Şimdilerde, benim de tercih ettiğim yöntemlerden biri olan sifon ve vakum pod ile yapılan bir demleme tekniğini aşama aşama inceleceğiz Uzakdoğu kaynaklı bu teknik, kahve yapımında daha saf ve temiz bir filtre kahve elde etmek için kullanılıyor. Tek başına kullanmak mümkün olsa da, çekirdek kahve, el değirmeni ve terazi ile çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sifon ve vakum pod ile demlenen kahve şimdiye kadar geliştirilmiş en saf kahve demleme tekniğidir. Kahve herhangi bir şekilde metale ?emas etmediği için aromalarını korur. işte bu teknikte sizlere yardımcı olabilecek bazı tüyolar:
• Sonra sifonun vakumlu üst kısmını haznenin üzerine yerleştirin. Burada kahve demleme aletinin contasının iyi oturmasına dikkat edin.
• Şimdi düzeneğin sifon haznesinin altına özel ocağını yerleştirin ve bu ocağı yakın.
• Tüm bu işlemler terazi üzerinde yapılınalı. Buraya kadar tamamsa hazırlanan düzeneğin darasını alın.
• Ocak sifon haznesindeki suyu kaynatacak ve ısınan su da üst kısımdaki hazneye yükselecektir.
• Su tamamen üst hazneye geçtiğinde buraya 26 gram öğütülmüş kahveyi ekleyin ve 30 saniye kadar tahta bir kaşıkla karıştırın.
• Ocağı haznenin altından alın.
• Kahvenin 1,5 dakika demlenmesini sağlayın. Bundan sonra bir kez daha karıştırın ve bekleyin.
• Haznedeki su soğudukça aşağıdaki hazneye transfer olacaktır. Kahve alt hazneye geçerken üstteki haznenin filtresi tortuyu süzecek.
• Alt hazne tamamen dolduğunda işlem tamamdır, artık kahveyi servis edebilirsiniz.