Son dönemde kahve dünyasında en sık konuşulan konulardan biri de, zayıflatıcı etkileri ile öne çıkan yeşil kahve. Hakkında oldukça az kaynakta bilgi bulunabilen yeşil kahve ile ilgili merak edilen birçok nokta var. Bunların başında ise yeşil kahve nasıl yapılır sorusu geliyor.
Birçok kişi tarafından zayıflatıcı etkileri nedeni ile tüketilen ve bu özelliği ile gündem olmayı başaran yeşil kahve ile ilgili merak edilen sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız. Kahve yapımı hakkındaki önerilerinizi ve sorularınızı bize yorumlar üzerinden ulaştırabilirsiniz.
Yeşil Kahve Nedir?
Yeşil kahve nasıl yapılır sorusuna gelmeden önce, bu kahvenin ne olduğuna değinelim. En temel anlatımıyla yeşil kahve, kahve çekirdeklerinin kavrulmadan önceki taze halinden elde edilir. Kahve meyvesinin çekirdeği, çevresini saran zar ve meyveden ayrıldıktan sonra taze şekilde öğütülür.
Kahve çekirdeği içerisinde bulunan bazı kimyasallar, kavurma işlemi sırasında azalır ya da tamamen yok olur. Bu kimyasallar arasından en belirgin olanı, klorojenik asittir. Bu asit kavurma sırasında ciddi oranda azaldığı için, yeşil kahvede siyah kahveye kıyasla çok daha yüksek oranda bulunur.
Klorojenik asidin (Chlorogenic acid) sağlık üzerinde birçok faydası olduğu düşünülmektedir. 2012 yılında Amerika’da yayınlanan ve ünlü doktor Mehmet Öz tarafından sunulan Dr.Oz programında ilk kez dile getirilen yeşil kahve, tüm dünyada bir anda popüler hale geldi. Araştırmacılar, yeşil kahve içerisinde yüksek oranda bulunan klorojenik asitin damar sağlığı ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünüyor.
Damarlar üzerindeki etkileri sayesinde kan basıncını azaltarak tansiyonu düşürdüğü düşünülen klorojenik asidin, vücudun kan şekerini nasıl işlediği üzerinde de etkili olduğu ve bu sayede kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı etkileri üzerine de araştırmaların devam ettiğini belirtelim.
Yeşil kahve nasıl yapılır konusuna geçmeden önce, yeşil kahvenin antioksidan özellikleri olduğunu da belirtmekte fayda var.
Tükettiğimiz besinlerden ve içeceklerden edinilen bazı zararlı maddelerin vücutta zaman içerisinde birikmesi ile ortaya çıkan, birçok hastalığın tetikleyicisi olduğu düşünülen toksinlerden kurtulmanıza da yardımcı olabilecek bir kahve türü.
Dikkatli şekilde tüketilmesi gereken yeşil kahvenin bazı olumsuz etkileri olabileceğini de hatırlatalım. Günlük tüketimde yoğun olarak kullanılan kavrulmuş siyah kahvede olduğu gibi, yeşil kahve de kafein içerir. Bu nedenle kafein doz aşımında ortaya çıkabilen uykusuzluk, mide sorunları ve yüksek kalp ritmi gibi riskleri barındırdığını unutmamalısınız. Kısa süre içerisinde yüksek dozlarda alınan klorojenik asidin, kalp hastalıkları riskini arttırdığı da bilinmektedir. Yeşil kahve tüketiminizi günlük bir fincan ile sınırlamaya çalışmanızı öneririz.
Yeşil Kahve Nasıl Yapılır?
Bu alanda en çok merak edilen konunun yeşil kahve nasıl yapılır olduğunu belirtmiştik. Öncelikle yeşil kahvenin hangi formatlarda satıldığını hatırlatalım; dünyanın pek çok yerinde hap, kapsül ve gıda takviyesi şeklinde satışa sunulan yeşil kahveyi, Türkiye’de kahve formunda satın almanız mümkün. Diğer formatlarda satın almayı düşündüğünüz tüm ürünlerin ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından kontrol edilmiş olmasına önemle dikkat etmeniz gerekli.
Satın aldığınız yeşil kahveyi demlemek için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem var. Kahvenizin formuna göre dilediğiniz yöntemi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Toz formundaki yeşil kahveyi demlemek için ihtiyacınız olacak malzemeler;
- 20 gram yeşil kahve
- İki fincan su (Yaklaşık 400 ml)
- İsteğinize göre tatlandırıcı (şeker, bal vb)
Demleme işlemine suyunuzu kaynatarak başlayın. Suyunuzun kaynama derecesinde değil, yaklaşık 90 derece civarında olması tavsiye edilir. Suyunuzu ve kahvenizi aynı kaba alarak yaklaşık 10 dakika boyunca dinlendirin. Dinlendirme süresi, kahvenin aromasının suya tam olarak geçmesini sağlar. Ortaya çıkan demlenmiş kahveyi iyice süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Bir fincan yeşil kahve demlemek için 10 gram yeşil kahve ve 1 fincan su kullanabilirsiniz.
Kahvenizi tatlandırmak için şeker ya da bal kullanabilirsiniz, ancak sağlık ve zayıflama amacıyla yeşil kahve tüketiyorsanız sade içmeniz tavsiye edilir.
Bazı kaynaklarda kahvenin 1 saat civarında bekletilmesi tavsiye ediliyor, ancak bu öneri sonucunda ortaya çıkacak olan içeceğin “roket yakıtı” olacağını özellikle belirtelim. Oldukça yüksek kafein oranına sahip içecek, günlük tüketim için uygun değildir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Çekirdek formundaki kahveyi demlemek için ihtiyacınız olacak malzemeler ise şu şekilde;
- Uygun boyutlarda bir tencere
- Bir fincan için 10 gram yeşil kahve çekirdeği
- Kahvenize oranlı su
Çekirdek yeşil kahve demlerken, çekirdeklerinizi bir gece öncesinden suya yatırmanız tavsiye edilir. Daha sonrasında hem suyu, hem de çekirdeklerinizi bir tencere içerisine alın. Öncelikle yüksek ateşte suyu kaynatın, kaynama gerçekleştikten sonra ocağı kısık ateşe getirin ve 15 dakika boyunca ara sıra karıştırarak aroma almasını sağlayın. Karışımı süzmek için soğumasını bekleyin.
Çekirdek formundaki yeşil kahveyi demlemek biraz zahmetli olabilir, bu nedenle birçok kişi toplu şekilde kahve hazırlamayı tercih eder. Demlenmiş yeşil kahveyi en fazla 3 gün buzdolabında tutabilirsiniz, hazırlayacağınız kahvenin miktarını buna göre belirleyebilirsiniz.
Öğütülmüş kahvede de olduğu gibi çekirdeklerin 1 saat boyunca kaynamasını sağlamak, aşırı kafeinli bir içecekle sonuçlanacaktır. Sağlığınızı korumak için çekirdekleri en fazla 20 dakika suda tutmaya özen gösterin. Hafif bir içim elde edebilmek için demlenme süresini 10 dakikaya kadar azaltabilirsiniz.
Yeşil Kahve İle Lezzetli Tarifler
Yeşil kahve ile deneyebileceğiniz birçok tarif bulunuyor. Normal kahvede olduğu gibi lezzetli sıcak ve soğuk içecekler yaratmaya çalışırken yeşil kahveden yararlanabilirsiniz.
Yeşil kahve nasıl yapılır sorusuna alternatif tarifler sunabilir, kendi lezzetinizi kendiniz yaratabilirsiniz.
Bu yazımızda paylaşacağımız tariflerin pek çoğu, yaz aylarında mutlaka denemenizi önerdiğimiz soğuk ve buzlu içeceklerden oluşuyor. Yeşil kahveniz ile kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli içeceklerdeki malzemeleri marketlerde kolayca bulabilirsiniz.
Ekşi Kızılcık Refresher
Oldukça serinletici ve canlandırıcı olan ilk tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;
- 100 ml demlenmiş yeşil kahve
- 100 ml limonlu gazoz ya da soda
- 2 yemek kaşığı kızılcık şerbeti/şurubu
Tüm malzemelerinizi bir bardağa alarak iyice karıştırın. Üzerine buz ekleyin. Dilerseniz dilimli lime ile bardağınızı süsleyebilirsiniz.
Yeşil Kahve Fresca
Yeşil kahvenin ağızda bıraktığı sebze tadına en çok yakışan ekşi ve asitli meyveler. Bu tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise şu şekilde;
- 100 ml demlenmiş yeşil kahve
- 100 ml limonlu / lime aromalı gazoz ya da soda
- 2 yemek kaşığı üzüm suyu
Tüm malzemelerinizi bir bardağa alarak iyice karıştırın. Üzerine buz ekleyin. Dilerseniz dilimli lime ile bardağınızı süsleyebilir, bardağın kenarlarını ıslatarak şekere batırarak biraz daha şekerli bir lezzet elde edebilirsiniz.
Yeşil Kahve Extreme
Listemize girmeyi başaran tek sıcak içecek olan Yeşil Kahve Extreme, antioksidan olması bakımından oldukça faydalı. Ancak bu içeceğin sürekli tüketim için uygun olmadığını özellikle belirtelim.
Bu tarif için ihtiyaç duyacağınız malzemeler;
- 100 ml demlenmiş yeşil kahve
- 100 ml su
- Bir adet yeşil çay poşeti ya da bir yemek kaşığı yeşil çay yaprağı
- Dilediğiniz kadar bal
Öncelikle demlenmiş yeşil kahvenizi ve suyu bir kaba alarak kaynatın. Daha sonra içerisine yeşil çayınızı ekleyin ve demini alana kadar bekleyin. Bu tarifin en önemli noktası, yeşil çayın, yeşil kahve ile demlenmesidir. Dilediğiniz kadar bal ekleyin.
Afiyet olsun! CoffeeMag ile daha farklı ve ilginç kahve tariflerine imza atmak için sizlere sunduğumuz blog yazımıza linke tıklayarak göz atabilirsiniz.