Sanatseverlere Özel: Amatörler İçin Resim Yapma Teknikleri

Resim yapmanın fiziksel ve psikolojik açıdan sayısız faydası olduğunu biliyor musunuz? Size önereceğimiz resim yapma teknikleri ile çocukların ve yetişkinlerin edinebileceği hobiyi ilerletmek ise sandığınızdan çok daha kolay!

Kasların gelişimine ve göz-el koordinasyonunun sağlanmasına büyük katkısı olan resim yapma faaliyeti, iletişimin ve sanatın en güzel yöntemlerinden biri. Bilinçaltının ifade edilmesine de imkan sunan ve hobi olarak yapılabilecek resimler sayesinde keyifli zaman geçirirken huzur bulabilirsiniz.

resim, resim yapma teknikleri, yağlı boya

Resim yapma tekniklerini ve detaylarını daha iyi şekilde öğrenmek için eğitim alarak hobinizi ilerletebileceğinizi ya da eğitim videolarını izleyerek denemeler yapabileceğinizi unutmayın.

Resim Yapmanın Faydaları

Resim yapma tekniklerine geçmeden önce, gelin hep birlikte resim yapmanın faydalarını inceleyelim.

Çocukluk çağında edinilen resim yapma hobisi, çocuğun psikolojik gelişimine büyük fayda sağlar. Çocuğun iç dünyasını ifade edebilmesi için bir alan yaratan hobi, dinlenme ve rahatlamayı da beraberinde getirir.

resim yapma teknikeri, resim yapan çocuk

Çocuğun iç dünyasına açılan bir kapı olan bu sonuçlar, psikolojik durumun anlaşılması ve gelişimin yönlendirilmesi için önemlidir. Çocuğunuzun yaptığı resimleri bir pedagoga göstererek çocuğun ruhsal durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Resim yapmak, yetişkinler için de rahatlatıcı etkiye sahiptir. Rutin fırça darbeleri günün stresinden kurtulmanıza ve rahatlayarak sorunlarınızdan bir süre uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Hobinizi ilerletmek için bahsedeceğimiz resim yapma tekniklerini ve kullanılan ürünleri dikkate alabilirsiniz. Amatör olarak kendi çalışmalarınızı gerçekleştirebilir ve denemeler yapabilirsiniz.

Karakalem Resim Yapma Teknikleri

Profesyonel ressamların kullandığı birçok teknik var, ancak bunlardan bazıları resim yapmaya yeni başlayanlar için oldukça ileri seviyeler olabilir.

Karakalem çalışmalar ve boya kullanılarak yapılan resimler için farklı teknikler mevcut. Çiziminizi geliştirmek ve hayal gücünüzü kağıda dökmek için karakalem çalışmalarla resim yapmaya başlayabilirsiniz. Resme karakalem ile başlamak, boyaların ve tuvallerin teknik özelliklerini öğrenmenize gerek kalmadan işe koyulmanızı sağlar.

Karakalem resim yapmak için ihtiyacınız olan temel malzemeler kurşun kalem ve kağıttır. Bunun yanı sıra kalemtıraş ve gölgelendirme için pamuk da kullanılır. Yeni başlayanlar silgi kullanarak beğenmedikleri kısımları silebilir, ya da çizime yeniden başlayabilir.

Karakalem çalışmalara başlarken uygulayabileceğiniz en önemli resim yapma tekniklerinden biri, kağıdı eşit parçalara bölmek ve kareli hale getirmektir. Bu sayede çiziminizin oranlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Başlangıçta çevrenizdeki nesnelerin taslaklarını çıkartabilirsiniz. Bir sürahi, koltuk ya da masa lambası gibi basit objeler seçerek denemeler yapabilirsiniz. Kağıt üzerindeki çizgilerden yararlanarak boyutlandırma ve oranlama imkanınız da var.

Eksenlerinizi Belirleyin

Karakalem portre çizimi için uygulamanız gereken resim yapma tekniğinde en önemli konu ölçülerdir. Sayfaya dik şekilde çizeceğiniz bir çizginin öncelikle ortasını işaretleyin. Üst yarıda tavana yakın olacak şekilde ¼’lük kısmı, alt yarıda ise tam ortayı işaretleyin.

resim, resim yapma teknikleri, karakalem

Çizginizde belirlediğiniz noktaları yatay çizgiler haline getirin ve bu çizgilerin dik uzunluğun yarısı kadar olduğundan emin olun. Sonrasında dik çizginin üst ve alt noktaları ile yatay çizgileri birleştiren bir dikdörtgen oluşturun. Yüzün dış çizgilerini, bu kesişim noktalarından yararlanarak belirleyebilirsiniz.

Dik çizgiyi ortalayan yatay eksen, göz hizasını belirler. Üst kısımdaki çizgi, portrenizin kaşlarının ve burnun başlangıcının olması gereken seviyedir. Alt yarıdaki çizgi ise burnun bitmesi gereken noktayı simgeler.

Gölgelendirmeyi Unutmayın

Taslak çalışmalarınız sizi tatmin ettiğinde gölgelendirme denemelerine geçebilirsiniz. Bu aşamada objeye belirli bir açıdan ışık gelmesini sağlamalı ve obje üzerindeki gölgeleri kağıda aktarmaya çalışmalısınız.

resim, resim yapma teknikleri, karakalem

Karakalem çalışmalarda gölgelendirme oldukça önemlidir. Resme boyut ve derinlik katan bu teknik ile ilgili eğitim videolarını online olarak izleyebilir ve denemeler yapabilirsiniz.

Yağlı Boya ile Resim Yapma Teknikleri

Resim yapmaya yeni başlayan birçok kişi yağlı boya kullanmaktan çekinir, ancak doğru teknikleri kullanarak eşsiz tablolar oluşturmanız oldukça kolaydır.

Toz boyanın bezir yağı ile karıştırılması sonucunda elde edilen yağlı boya, hazır şekilde satın alınabilir. Bazı profesyonel ressamların yağlı boyalarını manuel olarak hazırladıkları biliniyor, ancak bu yöntem için teknik bilginizin olması şart.

resim, resim yapma teknikleri, yağlı boya

Hata yapmaya imkan veren ve sonradan düzeltilebilen yağlı boya çalışmaları uzun ömürlüdür. Yıllar içerisinde bozulmadan saklayabileceğiniz tabloların bakımı da oldukça kolaydır.

Yağlı boya resim yapma tekniklerine geçmeden önce, çalışmalara başlamak için gereken malzemeleri sıralayalım.

Yağlı boya resim için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:

  • İstenen boyutlarda tuval
  • Kullanılacak renklerde yağlı boya
  • Boya inceltici
  • İstenen boyutlarda fırça
  • Sentetik vernik
  • Palet
  • İsteğe göre şövale

Bu Detaylara Dikkat Edin

Yağlı boya kullanarak resim yapma teknikleri için unutmamanız gereken bazı bilgiler var. Bunlardan en önemlisi, ana renkler ve beyaz olarak satın alacağınız yağlı boyaları karıştırarak farklı renkler elde edebileceğiniz.

resim, resim yapma teknikleri, yağlı boya

Yağlı boya, ürünün kalitesine göre farklı fiyatlarla satın alınabilir. Maliyetinizi düşürmek için ara renkleri ve tonları, palet üzerinde karıştırarak elde edebilirsiniz. Ana renkler ve beyaz olarak satın alacağınız boyaların kaliteli olması, tablonuzun kalitesini de doğrudan etkiler. Kalitesiz boyalar kuruma aşamasında çatlama yaparak kötü görüntüler yaratabilir.

Şövaleye yerleştirdiğiniz tuvalde öncelikle kurşun kalem ile çizim yapmanız, boyama aşamasında işinizi kolaylaştırır. Fazla bastırmadan silik çizgiler halinde oluşturacağınız taslak çizimi istediğiniz gibi değiştirip düzeltebilirsiniz.

Çiziminiz sizi tatmin ettiğinde boyama işlemlerine başlayabilirsiniz. Boyalarınızı palet üzerinde hazırlayarak kullanmanız önemlidir.

resim yapma teknikeri, yağlı boya resim

Boya karıştırırken öncelikle rengin istediğiniz tonda olduğundan emin olmalı ve sonrasında inceltici kullanmalısınız. İnceltici, yoğun kıvamlı olan boyanın daha kolay sürülebilmesini sağlar. Ancak fazla inceltici kullanırsanız boyanız saydam bir görünüme neden olabilir. İncelticiyi boyaya eklerken fırçanızın ucunu kullanarak az miktarda ürün alabilirsiniz.

Fırça Seçimi Çok Önemli

Geniş alanlar için büyük fırçalar kullanabilirsiniz. Ancak detaylar için ince fırça kullanımı gereklidir. Fırçanın inceliği tuvalin boyutuna ve detaya göre değişiklik gösterir.

resim, resim yapma teknikleri, yağlı boya fırçası

Boyama sırasında fırçayı dibinden değil, uç kısımdan tutmanız gerekir. Bu sayede fırça üzerindeki hakimiyetiniz artar. Bastırmadan ve seri hareketlerle yapacağınız boyama, rengin eşit şekilde dağılmasını sağlar.

Yağlı boya çalışmalarda gölgelendirme için çoğunlukla lacivert tonlarından yararlanılır. Ancak isteğinize göre gri ve siyah da kullanabilirsiniz.

Kuruma Süresini Hesaba Katın

Yağlı boya çalışmanızı tamamladıktan sonra kurumaya bırakmalısınız. Boyanın kuruması için tuvalinizi yatay şekilde tozdan ve güneşten korunabileceği bir alana bırakabilirsiniz.

Tuvalin üzerine herhangi bir ağırlık konulmaması oldukça önemlidir. Ahşap bir çerçeve üzerine gerilmiş bezden oluşan tuval, ağırlık sonucunda esneme yapabilir ve bu da tablonuza zarar verebilir.

Yağlı boyanın kuruması, kullanılan boya miktarına ve katmanlara göre 3 gün ile 2 hafta arasında sürebilir. Profesyonel çalışmalarda ise kuruma için ayrılan süre 6 ila 12 ay arasındadır. Kuruma süresince tabloya dokunulmaması önemlidir, aksi halde üst katlardaki boyalar zarar görebilir.

resim, resim yapma teknikleri, yağlı boya

Tablonuz tamamen kuruduktan sonra vernikleme işlemine başlayabilirsiniz. Sprey ya da likit formda alabileceğiniz verniğin ince bir katman halinde uygulanması gerekir, kalın katmanlar akma yaparak tablonuzda istenmeyen görüntülere sebep olabilir.

Vernik uygulamadan önce tablo üzerinde biriken toz ve parçacıkların temizlenmesi, istenmeyen görüntülerin oluşmasını engeller. Bu işlem için yumuşak yapıda bir fırçadan yararlanabilirsiniz.

Kalın bir fırça yardımıyla ve seri hareketlerle likit vernik uygulayabilirsiniz. Likit vernik uygulamalarında yatay veya dikey çizgiler kullanabilirsiniz. İkinci kat verniklemenin de ilk kat ile aynı şekilde yapılması önerilir.

Sprey vernikleri ise tablonuzdan 30 cm uzaklıktan uygulamalısınız. Sprey vernik kullanımının açık havada yapılması önemlidir, vernik içerisindeki bazı kimyasallar sağlığınıza zarar verebilir. Uygulamayı öncelikle yatay olarak, sonrasında dikey olarak tüm tabloyu kaplayacak şekilde yapmalısınız.

Bahar Hidayetoğlu
Bahar Hidayetoğlu

Flatart - Dijital Pazarlama Uzmanı

İçerik Pazarlaması, Dijital İçerik Editörü

13 yorum
  1. Resim yapma teknikleri arasında özellikle gölgeleme çok önemlidir. Gerçekci çizimler için bence mutlaka vurgulamak gerekir.

  2. Gercekten cok dogru demıssınız bazıları hobınız nedır denildıgınde resim cevabını duyunca artık klaşe oldu cevabını verebılıyor ama bu cok yanlıs bir tabır cunku resmın ınsan uzerınde ruhen cok faydasını gordum ben sahsen 42 yasındayım halende ara sıra cızerım

    1. Nurdan hanım bezir boya değil aslında bezir yağı orada anlatılmak istenilen. Yağlı boya yapanlar bilir. Boyayı inceltmek amacıyla kullanılır. Üretimi ise keten tohumundan yapılır. Umarım anlatabilmişimdir, sevgiler

  3. Kesinlikle fırça hakimiyeti çok önemli. Çünkü hayalinizde kurgunuz kurgu her ne kadar harika ve kusursuz olursa olsun asıl iş onu tamamıyla somut olarak kağıda veya ahşap zemine aktarabilme de gizli. Haliyle burada da kendi el beceriniz ve fırçayı tutabilme kabiliyetiniz rol oynuyor.

  4. Önce hayalinizde canlandırın sonra ölçeklendirmesini yapın asıl önemli olan hususlar bunlar zaten. Kağıda döktükten sonra kolay şekilde resminizin bittiğini fark edeceksiniz. Önyargılı olmayın, deneyin ve her seferinde denemekten de bıkmayın. Bir zaman sonra kolayca çizmeye başlayacaksınız.

  5. Şu yağlı boya yapanların harika güçlere sahip olduğunu düşünüyorum. Yıllardır denerim hiç bir zaman istediğim gibi sonuc alamadım hakikaten becerenlere büyük tebrikler….

    1. Aslında çok da büyük bir zorluğu yok semiha hanım. Önemli olan görseli hayal dünyanızda canlandırmanız ve fırça tekniğini iyi kullanmanız. Gerisi zaten kendiliğinden geliyor emin olun 🙂

  6. İnanın artık teknoloji resim yapma konusunda bile fayda sağlıyor. Ben geçen sene karakaleme baya merak salmıştım. Eskaza bi nete girip baktım aşama aşama tüm karakalem çalışmaları anlatılıyor. Çok güzel izlemek isteyenlere duyrulur

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php