İşte Sizi Şaşırtacak Farklı Kahve Kültürü Örnekleri

İtalyan espressosundan, Türk kahvesi geleneklerine, dünyanın her yerinden farklı kahve kültürü çeşitlerini tanımayı istiyorsanız, bu yazı sizin için. Siz de bizim kadar bu konuya ilgi duyuyor ve kahve kültürü anlamlarını merak ediyorsanız yazının devamını mutlaka okumalısınız.

Kahve bitkisinin 15.yy’da Arabistan’ın güneyinde yetiştirilmeye başlaması ile bölgedeki insanlarda kahve içme alışkanlığı başlamıştır. Bölgede devam eden ticaret ve çeşitli tüccarların etkisi ile de tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Kahvenin yolculuğu bu şekilde başlamış fakat bir kahve kültürü simgesi haline gelmesi uzun yıllar almıştır.

Türk toplumu ile özdeşleşmiş hatta bir kavram haline gelmiştir, kahve kültürü. Fakat kahve kokusunun duyulduğu her toprakta bir kültür oluşmuştur. Her kültürde farklı bir anlam ifade etse de, kahve kültüründe ortak paydalar keyif ve muhabbettir.

Kahvenin kültürlere etkisi, kendisi kadar eskidir. Her toplum kendi geçmişi ile harmanladığı kahveyi, kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Biz de bu bilgileri sizin için derleyerek bir yazı oluşturduk.

Farklı dünya kahvelerini Hacıbaba Kuruyemiş’ten inceleyebilir, online siparişleriniz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

Oldukça ilginç kahve kültürlerinden söz edeceğimiz yazımıza, tabi ki kendi kültürümüz olan Türk Kahvesi ile başlıyoruz…

Türk Kahve Kültürü

türk kahve kültürü, türk kahvesi, türk lokumu ile servis

Eski ve köklü bir tarihe sahip Türkler, yiyecek ve içecek konusunda da oldukça eski bir kültüre sahip. Neredeyse tüm dünyada adından söz ettiren Türk kahvesi de bunlardan yalnızca bir tanesi. Fakat kahvenin Türk kültürüne girişi, diğer gıdalar kadar kolay olmadı. Kadılar kahvenin haram olup olmadığını sorgularken, hekimler de uyuşturucu olup olmadığını araştırdılar uzun bir süre.

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından lezzetine hayran kalınarak İstanbul’a getirilen kahve, Türkler tarafından bulunan hazırlanma yöntemi sayesinde Türk Kahvesi adını almıştır. Kısa sürede çok sevilen kahve, saray mutfaklarında da bu sayede yerini almış ve kültürel içeceklerimizden biri olarak anılmaya başlamıştır.

Zamanla Türk halkının da benimsediği kahve, şimdilerde geleneksel lezzetlerimiz arasında sayılır. Türk kültüründe, evlilik öncesi aile tanışmalarında, bayram ziyaretlerinde, aile toplantılarında mutlaka ikram edilen hatırı sayılır bir yeri vardır.

En dikkat çekici Türk kahve kültürü ise, kız isteme olarak adlandırılan ve evlilik öncesi ailelerin tanışması için düzenlenen geleneksel buluşmalarda ikram edilmesidir. Kültürel anlamı Türkiye’nin her yerinde hemen hemen aynı olan kahvenin, bu gelenekteki rolü evlenecek kızın becerisinin ölçülmesidir.

İtalyan Kahve Kültürü

italyan kahve kültürü, venedik kanalı, italyan esspresso

İtalyanlar genel yapıları itibari ile her şeyde olduğu gibi, kahve konusunda da oldukça tutkuludurlar. İtalyan kültüründe kahve, toplumun vazgeçilmez geleneksel içeceklerinden biridir. Buraya kadar her şey gayet normal görünse de, başta da belirttiğimiz gibi İtalyanların tutkusu bu konuda bazı kurallar gelişmesine neden olmuştur.

İtalya’da kahve içerken dikkat edilmesi gereken ve geleneksel olarak önem taşıyan bazı kurallar vardır. Eğer İtalyan kahve kültürünü öğrenmek istiyorsanız bu kuralları öğrenmeniz de fayda var.

  • Sabah saatleri gibi görünse de 11.00’dan sonra kesinlikle cappuccino içilmez. İtalyanlar, cappuccinoyu yumuşak içiminden dolayı sabah kahvaltısı olarak servis ederler. Herhangi bir otelde sizin için servis edilse de, İtalya’nın hiçbir yerinde 11.00’dan sonra cappuccino bulamazsınız.
  • Eğer İtalya’da esspresso içmek istiyorsanız, kesinlikle süt ile sipariş veremezsiniz. Esspresso içmek İtalyanlar için oldukça önemlidir ki, bir bardak su ile birlikte küçük bardaklarda servis edilir. Sütlü bir kahve tercih ediyorsanız macchiatto tercih etmelisiniz.
  • İtalya’da bulunan bir kahvecide oturup kahvenizi yudumlamak istiyorsanız yine onların kurallarına takıldınız demektir. Özellikle Roma’da bulunan kahvecilerde herkes kahvesini ayakta içer ve sonra mekândan ayrılırlar.

Fransız Kahve Kültürü

fransız kahve kültürü, eifel kulesi, kruasan tatlı ve fransız kahvesi

İtalyanların aksine Fransızlar, kahve içerken oturmayı ve rahatlamayı tercih ederler. Fransız kahvecilerinde kalabalık grupları kahve eşliğinde sohbet ederken görmeniz mümkündür. Fransa’da yol kenarında sıralanmış sandalyelerde, yoldan geçenleri seyrederek kahve içilmesi oldukça yaygın bir harekettir.

Fransa’nın kahve kültürü ile ilgili yine İtalya’da olduğu gibi göz önünde bulundurulması gereken birkaç basit kural vardır:

  • Kahve siparişi verirken “Un cafe” şeklinde bir ifade kullanırsanız; küçük bir fincanda sert içim bir kahve servis edilirken, “Un cafe serre” şeklinde isterseniz sert bir esspresso servis edilir.
  • Fransa’da da sütlü kahveler kahvaltı için tercih edilir. Bu yüzden akşam yemeklerinde ya da gün içerisinde latte türü kahvelerden bulamazsınız.
  • Fransızlarda yaz aylarında birçok yerde soğuk kahve servis edilir.

Amerikan Kahve Kültürü

amerikan kahve kültürü, amerika tatlısı donutlar

Üçüncü nesil kahve zincirlerinin ve üretiminin büyük bir bölümüne sahip olan Amerika’da kahve kültürü diğer toplumlardan farklıdır. Kahve Amerika’da bir tür endüstri olarak görülmekte ve bu yüzden neredeyse her köşe başında bir kahveci bulunmaktadır. Bir bakıma Amerika’da Starbucks kültürü mevcut da diyebiliriz.

Amerika’da kahve tüketimi sabah saatlerinde daha yoğundur. Günlük 400 milyon fincan kahve tüketildiği istatistiklerde yer almaktadır.

Brezilya Kahve Kültürü

brezilya kahve kültürü, brezilyanın ünlü kahvesi cafezinho

Dünyada kahve kalitesi ve üretiminde 3. Sırada yer alan Brezilya, kahve kültürü konusunda içimi ile öne çıkmaktadır. Sert içim kahve tüketen Brezilya, kahvelerini Türk kahvesine benzer şekilde hazırlarlar. Sert bir kahveden hazırlanan cafezinho, en tatlı kahvelerindendir. Bu kahve Brezilya’da bazı mekânlarda ücretsiz olarak ve misafirperverliğin göstergesi olarak ikram edilir.

Vietnam Kahve Kültürü

vietnam kahve kültürü, ünlü yumurtalı vietnam kahvesi

Vietnam’da da kahve bir kahvaltı kültürü olarak karşımıza çıkıyor. Fakat Vietnam’da kahve içimi diğer ülkelere göre oldukça ilginç. Sabah kahvaltısı yerine tüketilen kahve, Vietnam’da yumurta ile hazırlanıyor. Gün içerisinde çok tüketilmeyen kahve, sabah kahvaltılarında yumurta ile pişiriliyor.

Endonezya Kahve Kültürü

endonezya kahve kültürü ve endonezya meşhur tatlısı ile ikramı

Kahvenin hem içecek hem de geleneksel anlam taşıdığı nadir ülkelerden biri de Endonezya’dır. Ülke, kahve yetiştiriciliğinin yanı sıra gelenekleri ile de kahveyi kültür haline getirmiştir. Türk kültüründe olduğu gibi Endonezya’da da kahve, evlilik öncesi gelenekleri arasında yer alıyor. Fakat bu kültürde kahve ikramını damat gerçekleştirmektedir.

Endonezya’da kahvenin iyileştirici etkisine inanıldığı için, akşam yemeklerinden sonra mutlaka Kopi Joss adını verdikleri kahveyi tüketmektedirler. Kopi Joss’un hazırlanışı oldukça ilginçtir; sıcak su ve kahve karıştırıldıktan sonra içerisine atılan köz ile servis edilir. Közün kahvenin içerisine atıldığı sırada çıkardığı sesten dolayı Kopi Joss adı verilmiştir.

Arap Kahve Kültürü

1000 yıllık geçmişi ile kahve, özellikle Arabistan’da önemli bir kültür oluşturmuştur. Arabistan’da kahvenin nasıl içildiğinden çok neden içildiği önemlidir. Kahve ikramı Arabistan’da saygı ve değeri simgelemektedir. Bu yüzden önemli toplantılarda, aile buluşmalarında mutlaka kahve tüketilir.

Türk kültüründe olduğu gibi Araplarda da kahve evlilik öncesi ikram edilen bir içecektir. Bir başka kültürel etki de kahvenin anlaşmazlıklarda barışı temsil etmesidir. Herhangi bir sebepten küslük yaşayanlar, barışmak ve anlaşmaya varabilmek için kahve ısmarlamak durumundadırlar.

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, kahvenin tüm kültürlerde karşımıza çıkan en belirgin özellikleri keyif ve muhabbet üzerinedir. Kahve tüketiminin endüstriyel kavrama dönüştüğü şu zamanlarda, dost meclisinde içilen kahvelerinizin eksik olmamasını dileriz.

coffeemag
coffeemag

Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr

5 yorum
  1. Zincir kahveler hayatımıza öyle yer etmiş ki kahve denilince hemen İtalya, Fransa, Amerika aklımıza geliyor. Ancak örnek vermem gerekirse Endonezya’da müthiş derece kaliteli kahveler tüketebilmek mümkün. Tabi bunun için kalkıp o ülkeye gitmeye gerek yok dünyanın en pahalı kahvesi kopi luwakın Endonezya’da bulunması dahi bu konu hakkında çıkarımda bulunabilmemize yeter diye düşünüyorum

  2. Zincir kahveler vazgeçilmezimiz evet ama Türk kahvemizin tadı, kokusu ve anlamı bir başka bence. Çünkü atalarımızdan bize armağan kalmış güzel bir gelenek. Umarım gelecek nesillerimizde bu tarihi kahve kültürümüzü aynı yönde devam ettirir, tek temennim o gerçekten

  3. Eşimle birlikte gittiğim Brezilya gezimizde cafezinhoyu bizzat tadabilme şansı bulduk tadı yumuşatılmaya çalışılsa da sertliğini koruyor kafein hayranlarının seveceğini düşünüyorum…

  4. Kahve sever olarak daha önce bu kültürler hakkında bir araştırmam olmuştu ve direk gözüm o zamanda ilginç gelen Vietnam kültürüne gitti. Adamlar kahvaltı sözcüğünün anlamına gerçekten çok sadıklar, hayret edici

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php