Soğuk ve yağmurlu havalarda yapılabilecek en iyi etkinliklerden biri, leziz bir fincan kahve eşliğinde kitap okumaktır. Kendinize zaman ayırırken dinlenmenizi sağlayan bu anlar, bütün bir haftanın yorgunluğunu atmak için de idealdir.
Bu sakin ve huzurlu anlarda kahvenizin yanına en yakışan kitaplar ise kahve ile ilgili olanlardır. Kahve severlerin mutlaka kütüphanesinde yer vermesi gereken eserleri gelin birlikte inceleyelim.
Kahve Hakkındaki En İyi Kitaplar
Kahve bilginizi güçlendirmek, kahvenin gelişimine göz atmak ve geçmişten günümüze yaşanan değişimleri görmek için okumanıza gereken pek çok kitap bulunuyor. Modern dönemde kaleme alınan kitaplardan ziyade klasikleri incelemeniz, geçtiğimiz yüzyılın başından itibaren kahve üzerine ortaya atılmış fikirleri ve düşünceleri de anlamanızı sağlayacak.
All About Coffee – William H. Ukers (1922)
İlgi çekici ve bilgilendirici bir kitap olan All About Coffee, bir uzmanlık dersi olarak da incelenebilir. Kitabın belirli bölümlerinde kahvenin gelişimi, ekimi ve toplanması gibi süreçlerin incelenmesi yer alıyor. Farklı bölgelerde üretilen çekirdeklerin derinlemesine tadım analizlerini de barındıran kitap, çekirdeklerin ticaret amacıyla nasıl nakliye edilebileceklerini de inceliyor.
Yaklaşık 100 yıl önce kaleme alınan kitabı okurken, içerdiği bilgilerin ne kadar güncel olduğuna inanamayacaksınız.
Autobiography of a Business Woman – Alice Foote MacDougal (1928)
1900’lü yılların kahve devleri arasına ismini yazdırmayı başarmış bir kadın olan Alice Foote MacDougal, tüm servetini Büyük Buhran’da kaybetmiş olmasına rağmen ilham vermeye devam ediyor.
Kayıtlardaki ilk kadın kahve tüccarı olarak da bilinen MacDougal, 1900’lü yılların başında New York ve çevresinde açtığı dükkanlarda Avrupai tarzı baz almıştır. Günümüzde bu akımı sürdüren en önemli marka ise Starbucks.
The Book of Coffee and Tea – David, Joel ve Karl Schapira (1975 – Güncellenmiş Baskı: 1996)
New York’un tanınan kahvecilerinden Schapira’nın kurucuları olan baba ve iki oğlu tarafından kaleme alınan kitap, nitelikli kahvenin doğuşuna tanıklık etmenizi sağlıyor. 3.nesil olarak adlandırılan kahve akımının başladığı dönemde yazılan kitap, yazarların “gurme” kahveye olan tutkularını da ortaya koyuyor.
Brown Gold: The Amazing Story of Coffee – Andrés Uribe C. (1954)
Kolombiyalı kahve inceleyicisi Andrés Uribe Campuzano tarafından yazılan kitap, kahve hakkında yazılan ilk popüler eser olarak da biliniyor. Sektör içerisinden pazar araştırmaları ve ticari öneriler yerine, Kolombiya’da küçük çiftliğinde kahve üreten bir çiftçiyi konu alıyor. Listedeki diğer eserlere göre daha romantik bir dili olduğunu belirtelim.
Coffee: A Dark History – Antony Wild (2005)
Uzun bir süredir kahve ticareti yapan kahve tarihçisi Antony Wild tarafından kaleme alınan kitap, sarkastik olduğu kadar bilgilendirici. Kahve hakkındaki birçok miti değerlendiren ve yanlış bilgilere mantıklı açıklamalar sunan eser, Napolyon ve Fransız şair Rimbaud arasındaki kahve ilişkisini de ortaya koyuyor.
Coffee: Epic of a Commodity – H.E. Jacob (1935 – Güncellenmiş Baskı: 2015)
Kahve sektörünü inceleyen bir gazeteci tarafından hazırlanan eser, pazarın kontrol altına alınması için yapılan akıl almaz işleri de belgeliyor. Kahvenin politik, sosyal ve finansal etkilerini detaylı şekilde inceleyen kitapta; tarih boyunca yaşanan kahve krizleri de yer alıyor.
Coffee: Its History, Classification and Description – Joseph M. Walsh (1894)
Her dönemde kahve hakkında “yenilikçi” görüşler ortaya koyduğunu söyleyen kişiler olmuştur. Ancak 120 yıl önce kaleme alınan bu kitabı okurken; kahve hakkında bilinenleri nasıl unutup, sonra yeniden bulduğumuzu göreceksiniz.
History and Reminiscences of Lower Wall Street and Vicinity – Abram Wakeman (1914)
Manhattan’da bulunan Kahve Bölgesi’nin erken dönemlerine yakın bir bakış atan kitap, limana yakınlığı sebebi ile burada konumlanan kahvecilerin de hikayesini anlatıyor. New York Kahve Borsası’nın kurulmasına öncülük eden olayları da inceleyen eser, internetten ücretsiz şekilde indirilebiliyor.
Max Havelaar, or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company – Multatuli (1860)
Sumatra’da Hollanda kolonisinin denetimcisi olarak görevlendirilen Eduard Douwes Dekker’ın takma isimle kaleme aldığı kitap, günümüzde hala uygulanan Fair Trade (Adil Ticaret) kurallarına öncülük eden vahşeti ve açgözlülüğü ortaya koyuyor.
Scientific Marketing of Coffee – Joseph P. Quinn (1960)
Kahve ticareti ile ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bu eser, aradan neredeyse 60 yıl geçmesine rağmen güncelliğini koruyor. Etkin pazarlama ve promosyon yöntemleri ile tüketici ilgisini istenen seviyede tutma konusunda değerli veriler sunuyor.
Kahve yanında okunacak kahve kokan kitaplar…
Coffee: A Dark History bilgilendirici olmasının yanı sıra sürükleyici. Hikayeleştirilmiş tarzda ele alınması okuru kendine daha çok çekiyor.
Scientific Marketing yazıda da bahsedildiği gibi Hale’n diri ve güncel. Neden derseniz kahve teknolojileri ve yöntemleri gelişen çağa göre hep değişiyor. Günümüzle kitabı kıyasladığımızda büyük bir asır var ama gel gör ki kitap Hale’n dün yazılmış gibi okudukça sanki kendini yeniliyor
Her biri harikadır eminim. Özellikle Autobiography of a Business Woman adlı kitabi sanat galerisinde çalışan bir arkadaşım çok methetti ama henüz okuma fırsatı bulamadm.
All About Coffee, baristalardan kahve yöneticilerine kadar herkesi cezbedecek bir eser. Okunmalı herkese duyurulmalı !