Kavuran da, baristası da, içeni de kahve konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bir kahveyi değerlendirirken, o kahvede olması gereken özellikler ile karşılaştırılarak değerlendirilir.
Türkiye’de en çok hangi kahve tüketiliyor?
Ülkemizde en çok Brezilya üretimi kahve kullanılıyor. Yeşil kahvenin kavrulup, çok ince olarak öğütülerek cezve (imbik) ile demlenmesiyle ortaya konulan Türk kahvesi ülkemizdeki en çok tercih edilen kahve türü. İkinci olarak da İnstant kahve (hazır kahve) tüketilmektedir.
Türkiye’de hangi kahve nasıl tüketiliyor?
Türk kahve tüketicisi, en fazla Türk kahvesi tüketiyor. Dünya hazır kahve sektörünün gelişimiyle birlikte instant kahveyle tanıştık. Türk insanı artık filtre kahve, espresso, cappuccino, macchiato, cafe latte, americano, gibi yeni bir kahve demleme sistemi ile kahve tüketmektedir.
Son zamanda eski demleme yöntemi olan mırra, timenni ve menengiç kahvesi gibi farklı tatların tekrar canlandırılmaya başladığını görüyoruz. Türkiye’de kahve sektörünün gelişimi yeni başlamıştır.
Lezzetli kahvenin özellikleri nelerdir?
Bu sorunun en yalın cevabı; beğendiğiniz kahvedir. Severek ve zevk alarak içtiğiniz kahve şüphesiz en lezzetli kahvedir çünkü kahve bir zevk ve tutku meselesi, bir alışkanlıktır. Filtre kahve seven bir kişiye, Türk kahvesi konusunda ısrar etmek yanlıştır. Şekerli bir Türk kahvesi içen kişiye de sade kahve konusunda ısrar etmek yanlış olur. Ya da koyu kavrulmuş bir Türk kahvesi içen kişiye, acık renkte kavrulmuş bir kahveyi sunmak da hatadır. Brezilya’da üretilen bir yeşil kahveden yapılan Türk kahvesi ile, Yemen de üretilen bir yeşil kahveden yapılan Türk kahvesi de faklı lezzettedir.
Öncelikle hangi tip kahve demleme şeklini sevdiğimizi tespit etmemiz gereklidir. Sonrasında ise aynı standartlarda yapılmış bir kahveyi, lezzet açısın dan değerlendirebiliriz. Kısacası kavurmacı veya barista kendi isteğine göre değil, müşterinin isteğine göre kahveyi kavurmak veya demlemek zorundadır. Müşteri ise kendi beğendiği lezzet dışında, yeni denemeler yaparak kahveyi keşfetmeyi sürdürmeli, yeni lezzetlere ulaşmalıdır.
Kaliteli kahve üretiminde dikkat edilecek noktalar neler?
Kaliteli bir kahve denilince, önce şunu sormak gerekir. Yeşil kahveyi mi, kavrulmuş kahveyi mi, öğütülmüş kahveyi mi, yoksa farlı demleme usulleri ile yapılmış bir kahveyi mi kastediyorsunuz?
Tüm bu kahve çeşitlerinde kalite denilince faklı konular aranılır. Genel olarak her biri kendine has özellikleri vardır. Her birini değerlendirirken bu özellikleri ararız. Mevcut ise, o kahve ürünü kalitelidir. 3.nesil kahve akımının ortaya çıkmasının nedeni de budur. Kahveyi kavuran da, barista da, kahveyi tüketen de kahve konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Bir kahveyi değerlendirirken, o kahvede olması gereken özellikler ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Yüksek aroma veren, limon kokusunu andıran bir kahvede bu özellikler yoksa, o kahvede sorun vardır. O kahve iddia edilen kahve değildir ya kahve düzgün kavrulmamıştır ya da iyi demlenmemiştir.
Türk kahvesi nasıl saklanır?
Öncelikle belirtmek isterim ki tüm kahveler, ister yeşil, ister kavrulmuş, ister öğütülınüş olsun, çok kısa bir sürede aromalarını kaybetıneye başlar. Bunun içindir ki kahveyi küçük miktarlarda alıp tüketmek en iyi yöntemdir. Saklamak zorunda olduğunuz kahveleri ise, hava almayan bir çam kavanoz içine koyunuz.
Kahve bulunduğu kabın kokusunu hemen alır. Kesinlikle baharatlardan uzak tutunuz. Çünkü hemen kokusu siner. Kullandıktan sonra hemen kapağını kapatınız. En kısa sürede tüketiniz.