Birkaç yıl önce size kahvenizi nasıl sevdiğinizi sorsaydık, alacağımız cevap büyük ihtimalle Amerikano ya da Espresso olurdu. Hızla gelişen demleme metotları sayesinde bugün, onlarca farklı kahve çeşitleri arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz.
Dünyanın en hızlı gelişen sektörleri arasında yer alan kahve, her geçen gün daha da gelişiyor. Yeni makineler, cihazlar ve yöntemler sayesinde farklı lezzetler yaratılıyor. Profesyonel kahve demleme teknikleri, evinizin konforunda kendi deneyimlerinizi yaratmanıza imkan sağlıyor.
Kahve Demleme Terimi Ne İfade Eder?
Bir fincan kahvenin içime hazır hale gelmesi, birkaç prosedür ile mümkündür. Kahve çekirdeklerinin üretimi ve işlenmesi çiftçiler tarafından yapılır. Seçilen ve temizlenen çekirdekler, kavurma ve öğütme süreçlerinden geçirildikten sonra paketlenerek dünyanın dört bir yanındaki satış noktalarına ulaşır.
Günümüzde profesyonel baristalar, satın aldıkları çekirdekleri kendileri öğütürler. Ancak ev kullanımı için satışa sunulan birçok ürünün önceden öğütülmüş şekilde paketlendiğini belirtelim.
Kahvenin içime hazır hale gelmesi için gereken son işlem ise demlemedir. Kahve demleme yöntemlerine her geçen gün yenilerinin eklendiğini ve metotların güncellendiğini de hatırlatalım.
Profesyoneller İçin Kahve Demleme Yöntemleri
Profesyonel kahve demleme teknikleri, evinizde de uygulayabileceğiniz kolaylıktan profesyonel baristalığa kadar geniş bir yelpazededir. Yazımızda genel olarak yaygın şekilde kullanılan yöntemleri ele almaya çalışacağız, sizin de evinizde uyguladığınız demleme yöntemleri varsa yorumlar üzerinden bize iletebilirsiniz.
Türk Kahvesi Demleme Yöntemi
Birçoğumuz Türk kahvesinin nasıl demleneceğini biliyoruz; kahveyi ve suyu koyduktan sonra ocakta kaynayana kadar pişir. Kahve demleme metotları arasında en basit olan bu yöntem, herhangi bir süzme işlemi görmediği için oldukça sert bir içim sağlıyor.
Kahvenin telvelerinin de fincana aktarılması sebebiyle ilk içimde ilginç bir deneyim yaşatan Türk kahvesinin köpüklü olmasını istiyorsanız, kullandığınız suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin ve kahvenizi pişirmeye başladıktan sonra karıştırmayın.
French Press ile Kahve Yapımı
Ev kullanımında en yaygın şekilde kullanılan kahve demleme yöntemlerinden biri olan french press, hızlı ve kolay hazırlanır olması ile öne çıkıyor. Ancak birçoğumuz french press ile kahve demlerken ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz.
French presste hazırlayacağınız kahvenin lezzetini ve aromasını tam olarak alabilmesi için, 200 ml kadar suya bir yemek kaşığı öğütülmüş kahve ölçüsünü kullanmanız gerekir. Daha az kahve kullanılması kahvenin fazla sulu, daha fazla kullanılması ise fazla sert olmasına neden olur.
Kahvenizi ve kaynayan suyu french presse ekledikten sonra bir kaşık yardımı ile karıştırmanız da önemlidir. Bu sayede kahve eşit şekilde dağılacak ve su ile teması artacaktır.
French pressin kapağını kapattıktan sonra dört dakika kadar kahvenin demlenmesini beklemeniz gerekir. Dört dakikanın sonunda ise press işlemi yapılır ve kahve içime hazır hale gelir.
Moka Pot ile Kahve Demleme
Moka pot, ülkemizde de son yıllarda giderek popülerleşen bir kahve demleme aracı. İnternet üzerinden ya da mağazalardan satın alabileceğiniz demlik, oldukça basit bir sistemle çalışıyor.
Suyun kahveden geçirilmesi için buharın yarattığı basınçtan yararlanılan sistemle demlenen kahve, espressoya alternatif olarak değerlendiriliyor. Demlik üç farklı kısımdan oluşuyor; en altta bulunan hazne, kaynar suyun konulması ve diğer parçalara baz sağlanması amacıyla kullanılıyor. Orta kısımda ise öğütülmüş kahvenin yerleştirileceği alan bulunuyor. Üst kısım ise, demlenen kahvenin dolacağı hazne olarak kullanılıyor.
Moka pot ile kahve demlerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, kahve çekirdeklerinin orta kalınlıkta öğütülmüş olması. Çekirdeklerin fazla ince şekilde öğütülmesi, telvelerin kahveye karışmasına sebep olabiliyor.
Bir diğer önemli nokta ise, moka pot ile kahve demleme işleminde kaynar su kullanılması ve demliğin hazır olur olmaz ocak üstüne yerleştirilmesi. Soğuk su kullanılarak demlenen kahve, daha acı bir tada sahip oluyor. Kaynar su eklendikten ve tüm hazneler yerleştirildikten sonra ocağa almak için beklenilmesi de kahvenin tadını daha acı hale getirebiliyor.
Soğuk Demleme Yöntemi
Cold brew olarak adlandırılan ve dilimize soğuk demleme olarak çevrilen metot, kahve demlerken suyun sıcaklığından değil zamandan faydalanılması üzerine kurulu. Oda sıcaklığında 2 litre su ile yaklaşık 450 gram kadar kahve kullanarak uygulayabileceğiniz demleme yöntemi, oldukça lezzetli bir içim sunuyor.
İri çekilmiş kahvenizi ve suyunuzu bir kaba aldıktan sonra iyice karıştırın. Kabın kapağını kapatın ve oda sıcaklığında 12 saat boyunca bekletin. Demleme süresinin bitiminde, kaptaki kahveyi filtreden geçirdikten sonra tüketebilirsiniz. Kahve çekirdeklerinin ince çekilmiş olması halinde ikinci kez filtreleme işlemi de uygulayabilirsiniz.
Kısa süre önce satışa sunulan ve cold brew kahve demleme süresini yalnızca 5 dakikaya indiren Dash hakkında daha önce hazırladığımız yazıyı buradan inceleyebilirsiniz.
Drip Kahve Demleme Yöntemi
Ülkemizde de oldukça yaygın şekilde kullanılan kahve makinaları arasında yer alan Drip, aynı zamanda filtre kahve olarak da adlandırılıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’da en yaygın şekilde terci edilen demleme yöntemi de olan Drip demleme yöntemi, özel bir makine ile kullanılarak gerçekleştiriliyor.
Sıcak suyun öğütülmüş kahveden geçirilmesi şeklinde işleyen sistem, daha sonrasında kahvenin filtreden geçirilmesi ile içime hazır hale geliyor. Sonuç olarak ortaya çıkan kahve oldukça iyi filtrelenmiş, yüksek kafeinli oluyor. Ancak lezzetli bir kahve edebilmek için kaliteli bir makine kullanmanız önemli.
Otomatik çalışan makinelerle yapılacak demleme işleminde 175 ml temiz suya 2 yemek kaşığı kahve kullanılması yeterlidir.
Dripper Kullanarak Kahve Demleme
Son dönemde ülkemizde de giderek daha fazla tercih edilmeye başlanan dripper, evinizde profesyonel kahve demlemek için oldukça iyi bir araç. Tek bir fincan kahve hazırlamanıza olanak tanıyan dripper, kullanım açısından da büyük kolaylık sağlıyor.
Kahve fincanın üzerine yerleştirilen ve filtre ile kullanılması gereken dripper, pratik olması ve taşınabilirliği ile de öne çıkıyor. Sadece sudan geçirilerek temizlenen aparatı çantanızda da taşıyabilirsiniz.
Dripper isimli aparatı kahve fincanınızın üzerine yerleştirdikten sonra, hazneye filtrenizi yerleştirin. Orta büyüklükte öğüttünüz kahveyi filtrenin içine koyun ve kaynar suyunuzu kahve üzerinde gezdirin. Dripper aparatı, demlenen kahvenin damlalar halinde fincanınıza akmasını sağlayacak.
Kullanım sonrasında aparatı su ile durulamanız ise temizlik için yeterli.
Espresso Makinesi ile Kahve Demleme
Basıncın gücünden yararlanarak kahve demleyen espresso makineleri, evde kullanım için biraz fazla pahalı olabilir. Ancak profesyonel şekilde espresso hazırlamak istiyorsanız, mutlaka bu makinelerden edinmeniz gerekiyor.
Öncelikle makineyi kullanmayı bildiğinizden emin olmalısınız. Farklı markalar tarafından satışa sunulan makinelerin kullanım şekilleri arasında çeşitlilikler olabilir. Bu nedenle kahve demlemeye başlamadan önce, kullanım kılavuzunu detaylıca incelediğinizden emin olmalısınız.
Espresso yapımında kullanacağınız kahvenin oldukça ince çekilmiş olması gerekir. Bu nedenle öğütme işlemini de kendiniz yapmanız, daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Kahvenizin yeteri kadar ince çekildiğini anlamak için; parmak uçlarınıza az miktarda kahve aldığınızda, kahvenin parmaklarınız arasında topak haline gelip gelmediğini kontrol edin. Topaklanma olmuyorsa kahvenin daha çok öğütülmeye ihtiyacı vardır. Topaklanma çok yoğun şekilde oluyorsa, gereğinden çok daha ince çekilmiştir.
Ev kullanımı için satışa sunulan espresso makineleri ile kahve demlemek yalnızca birkaç dakikanızı alır. Ancak kahve dükkanlarında kullanılan ticari makinelerin ısınma süreleri 40 dakikayı bulabilmektedir. Bu nedenle evinizde kullanacağınız espresso makinelerini alırken profesyonel yardım almanızı öneririz.