Kahve sektörünün hızlı gelişen bir sektör olduğundan sürekli olarak bahsediyoruz. Neredeyse her ay yeni içecekler ve kahve demleme teknikleri ile ilgili bir haber okuma fırsatı buluyoruz.
Son dönemde trend haline gelen ve şimdiden ülkemizde de yaygın şekilde tüketilmeye başlayan Flat White nedir diye merak ediyorsanız, gelin birlikte inceleyelim.
Flat White Nedir?
Baristalar ve kahve guruları arasında tartışmalara da sebep olan Flat White, sanılanın aksine küçük boy latte değildir. Dünyada her geçen gün daha da yaygınlaşan bu kahve, başlı başına ayrı bir tür olarak değerlendirilmelidir.
Avustralya, kahve sektöründe adını giderek daha fazla duyduğumuz ülkelerin başında geliyor. Ülkemizde M.O.C. (Ministry of Coffee) ile temsil bulan ülke, birçok teknik ve yöntem ile sektörün gelişimine katkı sağlıyor.
Avustralya menşeili olan Flat White da bu katkılardan biri. Yaklaşık olarak 1980’lerde hazırlanmaya başlayan ve günümüzde tüm dünyada tüketilen bu kahve türü, çoğunlukla latte ile karıştırılması ile ünlendi.
Bir yada iki shot ristretto espresso ile hazırlanan Flat White, mikro köpük ve süt ile karıştırılarak sunulur. Flat White nedir sorusuna cevap verirken birkaç önemli noktayı da belirtmek gerekir;
- Kalın dokulu süt köpüğü yerine, daha yumuşak bir içim sunan mikro köpük kullanılır.
- Macchiatodan büyük, latteden küçük porsiyonludur. Bu nedenle orta ölçü denilebilir.
- Genellikle iki shot espresso ile hazırlanır. Bu sayede lezzet açısından süt yerine kahve daha baskındır.
- Süt dökülmesi nedeniyle mikro köpük tüm kahveye yayılır. Kahve ve köpük tabakaları arasındaki geçiş keskin değil, yumuşaktır.
Bir bardak Flat White’ın sahip olması gereken temel özellikler bunlardır. Kahve konusunda uzman olan kafelerde içeceğiniz Flat White ile ticari amaçla kahve satışı yapan kafelerde içeceğiniz aynı içecek arasında oldukça ciddi bir lezzet farkı oluşabilir. Bunun sebebi ise ticari amaçlı kafelerde çoğunlukla Flat White servisinin daha küçük bardakta latte olarak sunulmasından kaynaklanır.
Flat White ve Latte Arasındaki Farklar
Flat White nedir sorusunun cevabını yukarıda vermiştik. Ancak kahve tutkunlarının merak ettiği konulardan biri de latte ile arasındaki farklar.
Espresso bazlı latte, cappuccino ve Flat White gibi içecekler temelde aynı ürünlerle hazırlanmalarına rağmen oldukça farklıdır. Bunun en önemli sebepleri miktar ve hazırlanma teknikleridir.
Flat White çoğunlukla duble shot espresso ile hazırlanıyor olsa da, ana vatanı olan Avustralya’da bile single shot kullanılarak hazırlanan Flat White bulmak mümkün. Ancak iki içecek arasındaki ana farkı yaratan ürün espresso değil.
Latte ile Flat White arasındaki farkı yaratan temel sebep, süt kullanımıdır. Buhar çubuğu ile süt hazırlandığı zaman kap içerisinde 3 farklı katman oluşur;
- En alt kısımda ısınmış olan likit formdaki süt yer alır.
- Orta katmanda sütün köpürmesi ile elde edilen ve küçük baloncuklar halinde gözlemlenebilen yumuşak yapılı mikro köpük oluşur.
- En üst kısımda ise yoğun yapıdaki süt köpüğü bulunur.
Streching olarak adlandırılan ve mikro köpük miktarını arttırmak için uygulanan teknik, üst katmandaki süt köpüğünü likit süt katmanı ile karıştırmayı tanımlar. Yoğun dokudaki köpük süt ile karıştığında mikro köpük haline dönüşür.
Bazı baristaların üst kısımdaki yoğun köpüğü mikro köpük haline dönüştürmek için sütü karıştırdıkları, bazılarının ise tezgah gibi düz bir yüzeye kabı vurdukları bilinir. Buradaki önemli nokta, yoğun köpüğün süt ile buluşmasını sağlayabilmektir.
Espresso bazlı içeceklerde kahvenin en üstüne çıkan ve turuncumsu bir renge sahip olan krema, kahveye tat veren önemli bir bileşendir. Cappuccino gibi içecekler, yoğun köpüğün altında kremanın yok olmasına izin verir. Ancak Flat White hazırlanırken kullanılan mikro köpük sayesinde krema, köpükle karışarak kendini belli eder. Bunu anlamanın en kolay yolu, kahvenin üst kısmında turuncu tonlarında bir katman olup olmadığını kontrol etmektir.
Flat White yapımında yaklaşık olarak eşit miktarda süt ve mikro köpük kullanılır. Bu nedenle içimi espressoya çok daha yakındır. Cappuccino yapımında ise oldukça yoğun olan köpük kullanılması nedeniyle içim esnasında önce köpük sonra kahve içiliyormuş hissi uyanır. Latte ise süt kullanımının yoğunluğu nedeniyle sütlü kahve gibidir.
Evde Flat White Nasıl Yapılır?
Flat White nedir sorusunun cevabı içerisinde verdiğimiz bilgilerle siz de evinizde kendi içeceğinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan bir espresso makinesi ve süt köpürtücü.
Evinizde leziz bir bardak kahve yapmak için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri, kahve fincanınızı önceden ısıtmaktır. Kaynama derecesindeki kahve, soğuk bir fincan ile temas ettiğinde bazı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle fincanınızın içerisine sıcak su dökerek işe başlayın.
Kullanacağınız fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanmayı tercih edebilirsiniz. Makinenin su haznesine içme suyu ekleyerek espressolarınızı yerleştirin. Ancak makineyi henüz çalıştırmayın.
Süt köpürtme makinesinin kabına, kahvenin üçte biri kadar süt doldurun ve makineyi çalıştırın. Makine çalışırken kabı hareket ettirmeniz, yoğun dokudaki köpüğün oluşmasını arttırır. Bu nedenle kabı sabit tuttuğunuzdan ve sütün yüzeyine yakın bir yerden buhar girişi sağlandığından emin olun.
Süt köpüğü oluştuğunda espresso makinenizi çalıştırarak espressonuzu hazırlayın. Süt kabını tezgaha hafifçe vurarak yüzeydeki büyük kabarcıkların yok olduğundan emin olun.
Fincanınızın içerisindeki espresso üzerine tek bir noktadan sütü dökün. Bu sayede süt fincanın en altına kadar inerek kahve ile tamamen karışacak.
Flat White kahvenizin lezzetini etkileyen önemli faktörlerden biri de kullandığınız sudur. Evian gibi mineralli su kullanmak, kahvenin lezzetini ciddi şekilde değiştirir. Birçok nitelikli kahve mağazasında iki filtreleme sistemi ile su arıtması yapıldığını unutmayın.