Soğuk Kahve Yapımı: Yaz Bitmeden Bu Tarifleri Mutlaka Deneyin

Yaz aylarının en sevilen içeceklerinden biri olan soğuk kahveler, çoğunlukla hazır olarak tüketiliyor. Market ve bakkallarda satışa sunulan, yüksek şeker oranına sahip ürünler sağlığa oldukça zararlı. Evde soğuk kahve yapımı ise birçok insanın düşündüğünden çok daha kolay.

Market ürünlerinin raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan katkı maddelerinden kaçınmanızı ve şeker alımını kontrol etmenizi sağlayacak tarifler ile hem kendiniz, hem de sevdikleriniz için leziz içecekler hazırlayabilirsiniz.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler

Soğuk Kahve Nedir?

Ülkemizde soğuk kahve ve buzlu kahve iç içe geçmiş terimlerdir. Ancak profesyonel kullanımda iki terim, birbirinden farklı anlamlara geliyor.

Soğuk kahve ile buzlu kahve arasındaki en bariz fark, isimlerden de anlaşılabileceği gibi soğuk kahve yapımında buz kullanılmıyor olması. Soğuk şekilde tüketilen ancak buz kullanılmadan hazırlanan soğuk kahveler, buzlu kahveden farklı şekilde hazırlanıyor.

Soğuk kahve yapımında su, soğuk olarak kullanılıyor ve 12 ila 24 saat arasında bir demleme süresi bulunuyor. Bu süreç sonucunda elde edilen kahve, oldukça konsantre olması nedeni ile bire bir oranda su ile yeniden karıştırılarak tüketiliyor.

Buzlu kahve yapımında ise sıcak su ile demleme yöntemleri kullanılıyor. Soğutulan demlenmiş kahve, daha sonra buz eklenerek servis ediliyor.

Daha asidik ve acı bir tadı bulunan buzlu kahve, daha kolay hazırlanması ve çok daha az emek gerektirmesi sebebi ile daha sık şekilde tercih ediliyor. Ancak soğuk kahveler, çok daha az asidik ve tatlıdır.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahve içen kız

Soğuk Kahve Yapımı Demleme Yöntemleri

Soğuk kahve yapımında uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden en basiti, French Press kullanarak demleme işlemini gerçekleştirmeniz.

Kahve çekirdeklerinizi kendiniz öğütüyorsanız, orta veya iri çekim sizin için en doğru boyuttur. İnce veya çok ince çekilen kahve telvesi, içeceğinizin içine karışabilir ve rahatsız edici bir sonuca sebep olabilir.

French Press demleme yönteminde önerilen oran bire dörttür; bir ölçü kahve için 4 ölçü su kullanmanız gerekir. Bu nedenle demleme işlemleri için kullanacağınız press’in yeterli büyüklükte olduğundan emin olmanızı öneririz.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, french press

Kahvenizi ve suyunuzu ekleyerek iyice karıştırdığınız kabın üzerini bir folyo ile sararak buzdolabınıza yerleştirin ve 12 ile 14 saat arasında demlenmeye bırakın. Süzgeç kısmını buzdolabına koymadan çıkartmanız ve herhangi bir süzme işlemi yapmamanız önemlidir. Demlenme sonrasında süzgeci aşağı ileterek kahvenizi tüketebilirsiniz.

Kavanoz İle Soğuk Kahve Yapımı

Evinizde French Press makinası bulunmaması halinde ise çok daha basit bir yöntem kullanabilirsiniz. Bir kavanoz içerisine hazırlayacağınız bire dört ölçüsündeki karışımı, kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabınıza yerleştirin ve 12 ile 14 saat demlenmesini bekleyin. Demlenme süresinin sonunda kağıt filtre ya da temiz bir bez kullanarak kahvenizi süzebilirsiniz.

soğuk kahve yapımı, kavanozda soğuk kahve

Kavanozda hazırlanacak kahve için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, iri çekim kahve kullanmak. Süzgeç olarak değerlendireceğiniz seçeneğe göre ince çekim kahveler süzülmeyebilir. Ancak iri taneler, neredeyse tüm filtrelerde süzülecektir.

Demleme Torbası İle Soğuk Kahve Yapımı

Biraz daha zorlayıcı, ancak çok daha iyi sonuçlar alabileceğiniz bir diğer soğuk kahve yapımı yöntemi ise demleme torbası hazırlamaktır. Kağıt filtre, tülbentten hazırlayacağınız küçük bir kese ve bir kavanoz gerektiren bu yöntem sayesinde hem çok daha iyi bir filtreleme yapmanız hem de çok daha aromalı bir sonuç almanızı sağlayacak.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, kahve demleme torbası

Bir ölçü çekilmiş kahveyi kağıt filtrenin içine yerleştirerek uç kısmını büzün, bir parça ip yardımıyla uçları bağlayın. Elde ettiğiniz demlik poşetini, tülbentten hazırladığınız kesenin içine yerleştirerek uçlarını bir ip yardımı ile bağlayın.

Kavanoz içine dört ölçü su ekleyerek hazırladığınız kahve keseceğini içine yerleştirin ve kapağını kapatın. Buzdolabına yerleştirdiğiniz karışımın demlenmesini bekleyin.

Kahvenizin erken süzülmesi, sıcak su kullanılmadığı için kahvenin tadını ciddi anlamda değiştirebilir. 12 ile 14 saat arasında demlemeye bıraktığınız kahve, çekirdeklerin aromasına doyacak ve lezzetli bir içim sunacaktır.

Soğuk Kahve Yapımı: Kafein Var Mı?

Kahve severlerin soğuk kahve yapımı ile ilgili kafasını kurcalayan sorulardan biri de kafein içerip içermediği. Bazı kahve severler, sıcak su kullanılmamasından dolayı soğuk kahve içerisinde kafein olmadığını düşünebilir. Ancak kafeinin su içerisinde çözülebilir bir madde olduğunu unutmamak gerekiyor.

soğuk kahve yapımı, kahve ile çalışan insanlar

Normalden çok daha fazla kahve kullanılarak hazırlanan soğuk kahve, sıcak su ile demlenenlere göre daha fazla kafein içerir. Bu nedenledir ki birçok kişi, soğuk kahvelerini krema veya dondurma ekleyerek tüketir.

Soğuk kahve, demleme esnasında sıcak su kullanılan kahvelere kıyasla daha az asidiktir ve bu nedenle daha tatlı bir tadı vardır. Soğuk su ile demleme çok daha uzun sürdüğü için kahvenin aroması suya daha fazla geçer ve acı öğeler barındırmaz.

Evde hazırladığınız ve süzdüğünüz soğuk kahve, birkaç gün sonra bile tadını korur. Sıcak su ile temas etmediği için kimyasal yapısı değişmeyen içeceğinizi 3 gün süresince tüketebilirsiniz. Ancak saklama kabınızın kapağının kapalı olduğundan emin olmalısınız.

Kahvenizi daha sert hazırlamak ya da yeni tarifler denemek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri, soğuk kahvenizi buz kabına doldurarak dondurmaktır. Hazırladığınız kahve buzlarını dilerseniz soğuk kahvenize ya da süte ekleyerek kullanabilirsiniz.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, buz kahve

Soğuk Kahve Yapımında Denemeniz Gereken Tarifler

Soğuk kahve yapımında deneyebileceğiniz birçok farklı tarif bulunuyor. Ancak aroma ve tatlandırıcı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Yapımında sıcak su kullanılmayan soğuk kahvenize eklenecek aromaların suda eriyecek halde olmaları önemlidir. Yoğun şuruplar ve katı tatlandırıcılar, soğuk su içinde erimeyebilir ve istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bunlar yerine konsantre sıvı aromalardan ve toz halindeki tatlandırıcılardan yararlanmanız önemlidir.

Soğuk kahveye en çok yakışan aromalar vanilya ve karameldir. Doğal bir kakao tadı barındıran kahvenize dilediğiniz aromayı eklemeniz mümkün. Dilerseniz daha hafif bir içim için krema ve dondurmadan da yararlanabilirsiniz.

Soğuk Frappe Yapımı

Soğuk kahvenizden frappé hazırlamak da oldukça kolay. 1,5 bardak soğuk kahve, yarım bardak süt, 2 yemek kaşığı şeker ve 1,5 bardak dolusu kadar buz kullanacağınız tarifte tüm malzemeleri bir kaba ekledikten sonra blenderdan geçirmeniz yeterli. Sunum için kahvenizi uzun bir bardağa ekledikten sonra üzerinde krema da gezdirebilirsiniz.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, soğuk frappe

Marshmallow ile Soğuk Kahve Yapımı

Mutlaka denemenizi önerdiğimiz bir diğer tarif için ise soğuk kahvenin yanı sıra çikolatalı süt ve evde hazırlayabileceğiniz marshmallow kreması gerekli. Marshmallow kremasını, pasta kremasında olduğu gibi çırparak yarım yemek kaşığı şeker ve birkaç adet marshmallow eklemeniz yeterlidir. Kremayı el blenderı ile iyice karıştırarak kullanabilirsiniz.

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, marshmallow soğuk kahveSoğuk kahvenize dilediğiniz ölçüde çikolatalı süt ekleyerek karıştırın ve sunum yapacağınız bardağa alın. Hazırladığınız marshmallow kremasını içeceğinizin üzerinde gezdirin ve isteğe göre tarçın ya da bisküvi parçaları ile süsleyin.

 

 

 

Hindistan Cevizli Soğuk Kahve Yapımı

soğuk kahve yapımı, soğuk kahveler, hindistan cevizli soğuk kahve

Keyifli bir akşam içeceği için Hindistan cevizi ve rom içeren tarifi de denemek isteyebilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız malzemeler toz Hindistan cevizi, Hindistan cevizi sütü, yarım yemek kaşığı şeker ve birkaç kaşık rom.

Toz halindeki Hindistan cevizini bir tavada yada fırında kızarana kadar pişirin. 400 ml kadar Hindistan cevizi sütü ile şekeri karıştırarak ocakta ısıtmaya başladıktan sonra pişen tozu da ekleyin ve kaynaya kadar karıştırın.

Soğuk kahvenizi bir kaba alarak Hindistan cevizi sütü karışımınızı ve birkaç yemek kaşığı romu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra içeceğiniz servise hazır olacak.

Şimdiden afiyet olsun!

Bahar Hidayetoğlu
Bahar Hidayetoğlu

Flatart - Dijital Pazarlama Uzmanı

İçerik Pazarlaması, Dijital İçerik Editörü

7 yorum
  1. Soğuk kahveler arasnda hındstan cevızlıyı merak ettm bır ara denerm bakalım ellerınz dert gormesn

  2. kahveye pek alakası olmayan kisıler soğuk kahvenın neden bu kadar pahalı oldugudan yakınıyor o nedenle buzlu kahve ıle soguk kahvenın ayrımını yapmak onemlı buzlu kahve normal kahveye gore bıraz daha zahmetlı ki fıyatıda ondan pahalı cunku gercekten emek ıstıyor zaten dusuk fıyatlı ıcıyorsanız o yuzde doksan buzlu kahvedır

  3. Evde soğuk kahve yapımı ıcın malzemem yoktu hıc denemdm ama tarıflerınızden sonra mutlaka denemek istıyorumm

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php