Kahvenin Beyin Üzerindeki Etkisi

Kahve bir çoğumuzun vazgeçilmezi, hatta bağımlılığı halinde gelmiştir. Gün içerisinde gerek Türk kahvesi olarak, gerek çekilmiş olarak tükettiğimiz kahvenin beyin üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?

Kahve kimimiz için bir tutku, kimimiz için bir uyku açıcı, kimimiz içinse sohbetler sırasında ayrı bir yeri olan tattır. Yüzyıllardır hayatımızda olan kahvenin beynimize neler yaptığını hiç düşündünüz mü? Sizi nasıl uyanık tuttuğunu ve nasıl moralinizi düzelttiğini merak ettiniz mi?

İşte Bu Soruların Yanıtları…

İnsanların doğal yorgunluğu vücut tarafından gün boyunca adenozin adlı molekülden kaynaklanıyor. İnsanlar uyuduğu zaman adenozin konsantrasyonu azalıyor. Uyandıktan sonra gün içinde adenozinin birikmesiyle uyku hali ve yorgunluk baş gösteriyor.

Sabah içilen kahve; kafeinin beyin hücreleri için adenozini andırmasıyla bu sürece müdehale ediyor. Şekil olarak benzer oldukları için, kafein beyindeki adenozin reseptörüne bağlanabiliyor. Kadeinin, adenozin yerine kilitlendiği zaman ise adenozinin tutunmasına imkan kalmıyor ve bu da onun birikip, uyku haline yol açmasını engelliyor.

Yeni Reseptörler…

Birkaç saat boyunca uyanık ve enerjik kalmanın ardından, vücut yeni reseptörler üretmeye başlıyor bu durumda, uyanık kalmak için daha fazla kafein tüketmek gerekiyor.

Reseptörlerin üretilmesiyle gün içindeki kafein ihtiyacı artıyor ve bir süre sonra uyanık kalmak için gerekli olan miktar artmaya başlıyor. Kahve içmeyi bırakmaya çalıştığınız zaman ya da günlük alımınızı geciktirdiğinizde nor­malde olandan çok daha yorgun hissetmeye başlayıp yoksunluk sendromuna yakalanabilirsiniz.

Ünlü Diyetisyen Melis Destereci, kanser üzerine yeni bir iddiada bulundu. Kanseri yenebilmek için bireylerin Türk kahvesi içmesini öneren Dyt. Destereci, Türk kahvesinin tümör hücrelerini durdurma veya yavaşlatma özelliği olduğunu dile getirdi.

Kanseri Durduruyor

kahve çekirdekleri, beyin

Son yapılan araştırmalarda Türk kahvesinin DNA ve kanser hücresiyle ilişkili olduğu sonucuna varıldığını dile getiren Diyetisyen Melis Destereci şöyle konuştu: “Tümör hücrelerinin ve kanseroid hücrelerin gelişimini durduran Türk kahvesi, yaşlanmayı önleyen antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bu antioksidanlar sayesinde vücutta antikanserojenik etki göstermektedir.

DNA’da değişimlere, kansere ve fonksiyon bozukluklarına yol açan serbest radikaller Türk kahvesinin içinde bulunan klorojenik asit, kadeik asit, fitoöstrojenler, polifenoller ve kafein sayesinde vücuttan uzaklaştırılır ve kansere karşı savunucu rol oynarlar. Her gün 2-3 fincan Türk kahvesi içildiğinde kanser riski %13 oranında azalır.”

coffeemag
coffeemag

Kocatepe Mahallesi, Selanik Caddesi No: 39/17 06420 Çankaya / Ankara 0312 323 91 53 – 0538 406 31 40 www.coffeemag.com.tr

Henüz yorum yok

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php