Bütün Detayları ile Filtre Kahve Yapımı

Son dönemde kahve severlerin favorisi haline gelen filtre kahve, içecek servis edilen tüm menülerde yerini aldı. Kolay hazırlanması ve leziz tadıyla evde de sık şekilde tercih edilen kahve birçok farklı marka tarafından satışa sunuluyor. Filtre kahve yapımı ise en çok merak edilen konuların başında geliyor!

filtre kahve yapımı, metal filtre

Evinizde de profesyonel şekilde hazırlanmış bir filtre kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız, öncelikle hazırlanma aşamalarını ve yapımını öğrenmeniz gerekiyor. Bütün detayları ile filtre kahve yapımını incelediğimiz bu yazı sayesinde siz de leziz kahvelere imza atabilirsiniz.

Bütün Detayları ile Filtre Kahve Yapımı

Filtre kahve yapımı dilenirse manuel, dilenirse otomatik şekilde olabilir. Otomatik demleme teknikleri için filtre kahve makinanızın olması gerekiyor.

Manuel demleme, filtre kahve yapımında sertliği ve aromanın gücünü kendinize göre ayarlayabilmenizi sağlar. Özellikle ev tüketimleri için manuel demleme idealdir.

Öncelilke Gereçleri Edinmelisiniz

Filtre kahve yapımında manuel demleme yöntemi için gerekli bazı gereçler bulunuyor. Bunlardan en önemlisi damlatma konisi adı verilen demleme aksesuarıdır. Üst kısımda bulunan ağzı geniş, alt kısmı ise oldukça dar olan damlatma konileri demlenen kahvenin bardağınıza aktarılmasını sağlar. Yaygın kullanımda kahve damlatıcısı adı da verilen bu gereci internet üzerinden ya da seçkin mağazalardan temin edebilirsiniz.

filtre kahve yapımı, damıtma konisi

Manuel filtre kahve yapımında gereken bir diğer ürün ise kağıt ya da metalden üretilebilen kahve filtresidir. Kağıt filtreler tek kullanımlık olup kahvenize herhangi bir tat vermez. Metal filtreler ise çok kullanımlıktır, ancak kahvenize metalik bir tat verebilir.

Filtre kahve yapımını bütün detayları ile yaşamak isteyenler, kahve öğütücü de kullanabilirler. Hazır kahve yerine kendi öğüttüğünüz çekirdekleri kullanarak demleyeceğiniz filtre kahve oldukça keyifli olabilir. Ancak filtre kahve demlerken kahvenin iyi öğütülmüş olması ve tüm tanelerin yaklaşık olarak aynı boyda olması önemlidir. Bu nedenle evde kendi kahve çekirdeklerini öğütmek isteyen filtre kahve tutkunlarının, kaliteli bir öğütücü temin etmesi gerekir.

Deneyerek İdeal Filtre Kahvenizi Bulun

Kendi zevkinize göre hazırlayacağınız filtre kahvenizde ne kadar kahve kullanmanız gerektiğini deneme yanılma yöntemi ile belirleyebilirsiniz.

Evinizde hassas bir mutfak tartısı bulunuyorsa, kullandığınız kahve miktarını değiştirerek ve not ederek en doğru miktarı bulabilirsiniz. Dilerseniz tartı yerine ölçekli kaşık da kullanabilirsiniz.

filtre kahve yapımı

Mutfağınızda zamanlayıcı bulunuyorsa, sizin için en doğru demleme süresini de belirleyebilirsiniz. Aksi halde cep telefonlarında yer alan zamanlayıcılardan da yardım alabilirsiniz. Filtre kahvenin uzun süre demlenmesi daha güçlü bir tada sahip olmasını sağlar, ancak fazla uzun demlenen kahveler sert içimi nedeni ile rahatsız edici olabilir.

Manuel Filtre Kahve Yapımı

  • Öncelikle suyunuzu kaynatmalısınız. Kettle yardımı ile ya da ocak üzerinde kaynatacağınız suyu kahvenizin üzerinde gezdirmeden önce biraz soğumasını beklemeniz önemlidir. Suyun yaklaşık olarak 90 derece olması gerekir.

Suyunuzun kaynamasını beklerken kahvenizi öğütebilir ya da damlatıcınızı hazırlayabilirsiniz. Satışa sunulan birçok damlatıcı, bardağın üst kısmına oturacak bir kaideye sahiptir. Bu sayede kahvenizin doğrudan bardağa akması sağlanır.

  • Damlatıcınızın içerisine filtrenizi yerleştirin ve damlatıcı bardağın üzerine alın. Sıcak suyu boş filtrenin üzerinde gezdirin. Su, renk değişimi yaşamadan bardağınıza akacaktır. Bardağınızdaki suyu, kahvenizi demlemeden önce boşaltın.

Bu adım, kullanacağınız ekipmanların sıcak suya temasını sağlayarak kırılma ve çatlamaları engeller. Aynı zamanda satışa sunulan bazı kağıt filtreler, kahvenizde tat değişimine neden olabilir ve bu işlem sayesinde kağıdın ıslanması sağlanarak kahvenin tadını bozmamasını sağlar.

  • Damlatıcınızı bardağınızın üstüne yerleştirdikten sonra, koni şeklindeki kısma sıcak su ile temizlediğiniz filtreyi yerleştirin. Dilediğiniz ölçüde kahveyi filtrenin içine ekleyin ve üst kısmını düzleştirin.
  • İlk demleme için yaklaşık 30 mililitre suyu kahvenin üzerinde gezdirin. 30 saniye bekledikten sonra, kalan suyu kahvenizin üzerinde gezdirin. Dilerseniz aşamalı şekilde su gezdirebilir, ya da doğrudan tüm suyu kullanabilirsiniz. Kendinize en uygun demleme süresini bulmak için bu aşamada farklı yöntemler deneyebilir ve kullanabilirsiniz.

Başlangıç için bir litre su ile 60 gram kahve kullanmanızı öneririz. Yaklaşık olarak 15 gram kahve, bir bardak su için yeterli olacaktır. Sonraki içimlerinizde kahve miktarını değiştirerek kendi damak tadınıza uygun oranı belirleyebilirsiniz.

Manuel Demlemenin Avantajları ve Dezavantajları

Filtre kahve yapımında manuel demleme yöntemi kullanmanın lezzet açısından faydaları yadsınamaz. Her bireyin kendi damak tadına ve tercihine uygun kahve hazırlamaya imkan veren manuel demleme, bir bardak kahvenin anlamını da değiştirebilir.

filtre kahve yapımı

Kahveyi bir içecekten çıkartarak deneyim haline dönüştüren manuel demleme sayesinde dilediğiniz oranları test edebilir ve kendinize en uygun kahveyi bulabilirsiniz.

Hazırlanması yaklaşık olarak 5 dakika süren manuel demleme, yalnızca bir bardak kahve için fazlasıyla uzun gözükebilir. Ancak otomatik demlenen filtrede kişisel tercihlerinize uygun düzenlemeler yapmanız mümkün değil.

Birkaç kişi için hazırlanacak filtre kahvede otomatik demleme kullanılması daha doğru. Ancak kendinize ayırdığınız zamanda manuel demleme ile hem kahvenizi anlamlandırabilir, hem de kendi imza kahvenizi oluşturabilirsiniz.

Kağıt Filtre mi Metal Filtre Mi?

Manuel filtre kahve yapımında en önemli noktalardan biri de filtre seçiminizdir. Birçok markette satışa sunulan ve hızlı tüketim ürünü olan filtreler, kahvenizde istenmeyen bir tat yaratabilir.

filtre kahve yapımı

Filtre kahve yapımında manuel demlemeyi ilk kez deneyecekler için kaliteli kağıt filtreler uygundur. Fiyat bakımından daha uygun olan kağıt filtreler, aynı zamanda farklı boyutlardaki kahve tanelerinin bardağınıza karışmasını engellemenin en garanti yoludur.

Profesyoneller tarafından kullanılan metal filtreler, kahvenin daha büyük taneler şeklinde öğütülmesini gerektirir.

Kağıt filtrelerden daha az tutuculuk sağlayan metal filtreler, uzun süre kullanımda fiyat bakımından büyük avantaj yaratıyor. Ancak kahve çekirdeklerinin orta büyüklükten daha küçük şekilde öğütülmüş olması halinde, bardağınızda kahve taneleri görmenize neden olabilir. Aynı zamanda daha az atığa sebep olması ile de uzun süreli kullanımlar için metal filtreler tercih edilebilir.

Filtre Kahve Nedir?

Öğütülmüş bir kahve türü olan filtre kahve, hızlı ve kolay hazırlanabilmesi ile öne çıkar. Toz formundaki kahvenin üzerine dökülen sıcak su, sonrasında bir filtreden geçirilir ve içime hazır olur.

filtre kahve yapımı, beyaz kupada kahveHazır kahveler ile karıştırılabilen filtre kahvenin yapımında birçok farklı detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Hazır kahveler tatlandırıcı ve aroma gibi yapay maddeler içerebilirken filtre kahve yalnızca öğütülmüş kahve çekirdeklerinden oluşuyor.

Filtre kahve yapımı için kullanılabilecek birçok kahve makinesi ve gereci var. Bunlardan en yaygın olanı ise kahvenin kağıt bir filtre içerisinde yerleştirildiği ve daha sonrasında sıcak su ile demlendiği filtre kahve makinaları.

Filtre Kahvenin Diğer Kahvelerden Farkı Nedir?

Americano ve espresso gibi diğer yaygın kahvelerden bazı alanlarda ayrışan filtre kahve, hızlı hazırlanabilen ve yüksek kafeinli bir kahve türü olması ile öne çıkıyor. Özellikle filtre kahve yapımının kolay olması ve evde de hazırlanabilmesi ile popülerliği artırıyor.

Espresso ile karşılaştığında daha iri tanecikler şeklinde öğütülen ve daha uzun süre demlenmesi gereken filtre kahve, diğer kahve türlerine kıyasla daha az kavruluyor. Daha az asidik olması ve kahvenin sade güzelliğini ortaya çıkartmasıyla tanınıyor. Espresso içiminde ise bitiş tadı daha yumuşaktır, ancak asidik özellikleri bakımından daha yüksektir. Her iki kahve türü de manuel ya da otomatik şekilde demlenebiliyor.

filtre kahve yapımı

Filtre kahve yapımında manuel demleme süreci, kişinin kendi isteğine göre sertliği ve aromayı ayarlamasına imkan veriyor. Özellikle evde hazırlayacağınız filtre kahve için manuel demleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bahar Hidayetoğlu
Bahar Hidayetoğlu

Flatart - Dijital Pazarlama Uzmanı

İçerik Pazarlaması, Dijital İçerik Editörü

6 yorum
  1. Kahve tutkunu olarak yazınızı pür dikkat okudum. Hakikaten kahve severlere rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Hatta püf noktalarına kadar tüm ayrıntılar içerikte yer alıyor. Zaten filtre kahvenin büyüsü o küçük püf noktalarda saklı. Yoksa baristaların diğer kahve yapanlardan farkı olmazdı. Yeni başlayacaklar mutlaka okumalı…..

  2. Yazıda filtre kahveye özgü hemen hemen her noktaya değildiği için çok sevdim. Yazan kişinin ellerine sağlık. Ancak ben burada kahve tutkunları için malzemesiz olarak yapılan tarife de yer vermek istiyorum. Filte kahve delisi olduğumdan her şeklini denedim desem sanırım yanlış olmaz.
    Malzemeler:
    – filtre kahve
    – makas
    – 2 tane plastik veya kağıt bardak
    – peçete
    Yapılışı:
    1- Bardakların altını delip hafif eğimlendirin,
    2- Bardakların içerisine peçete yerleştirin,
    3- Çay kaşıkları ile kahve bardağın üzerine küçük bir stant hazırlayın,
    4- Bardakların kenarından taşan çıkıntıları kesin. böylelikle suyun dışarı çıkışı engellenecektir,
    5- Kahvenizi ve suyunu koyun. Bardakların içinde filtre kahvenizin akışı oluşacak.
    6- Su iyice süzüldükten sonra bardakları kaldırabilirsiniz.
    Kahveniz hazır…. Afiyetler ola……

  3. Frelaance çalışan bir bayan olduğum için zaman zaman geceleri de çalışmam gerekebiliyor. E tabi böyle durumlarda filtre kahvenin gücü ile ayakta kalıyorum. Sıklıkla kahve tüketen bir kişilik olarak en çok kendi kahvenizi bulun kısmı hoşuma gitti. Gerçekten de dediğiniz gibi filtre kahve asla normal Türk kahvesi gibi orta, az şekerli veya çok şekerli gibi kalıplanmış durumda değil. Deneyerek tadarak ve kokusunu hissederek damak tadınıza layık olanı bulmak tamamıyla sizin işiniz.

  4. Evet kesinlikle yazıda da bahsedildiği gibi filtre kahvede demleme çok önemli bir husus. Demleme ekipmanlarınız her ne kadar tam olsada o süre kahve kokusunun hissedilebilmesi için şart. Açıkcası ben pres ile kahve içmeyi seviyorum. Çünkü kahve aroması makineye göre her zaman daha yoğun.

  5. Filtre kahvede çekirdek ne ince ne de çok kaba olmalı. Çünkü incesi de kabası da tadı bozabiliyor. Tam ortası olduğu zaman mükemmel içimlik bir tat alabilirsiniz.

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php