Dünyanın En Güzel Müziklerini Yapan 7 Ülke

Dünyanın en güzel müziğini belirlemek oldukça zor. Farklı kültürler ve anlayışlara hitap eden yöresel müzikler, popüler türler ile eşleşmediği sürece belirli bir bölgeye kısıtlanıyor. Ancak genel olarak bakıldığında bazı ülkeler, diğerlerine kıyasla daha fazla global tanınırlığa erişebiliyor.

dünyanın en güzel müziği

Kültürel öneminin yanı sıra dini ve ruhani ritüeller için de kullanılan müzik, ruhumuzu dinlendirirken önemli mesajlar da taşıyabiliyor.

Güncel anlamıyla müziğin yaklaşık 40.000 yıl önce ortaya çıktığı düşünüldüğünde, müziğin insan için anlamına da yeni bir gözle bakmaya başlıyoruz. Tarih boyunca gelişen müzik, kendi alt türlerini ve gruplarını yaratsa da her bireyin hayatında önemli yer tutuyor.

Günlük yaşantımızın yarattığı stresle başa çıkma konusunda da oldukça etkili olan müzik, hayatımızın her anında önemli yer kaplıyor. Mutlu olduğumuzda ya da zor zamanlar geçirdiğimizde aklımıza ilk olarak müzik dinlemek geliyor.

Özel günlerin ve hayatımızdaki dönüm noktalarının hatırası olarak kalan eserler sayesinde, aradan yıllar geçse de aynı duyguları benzer bir yoğunlukta yaşayabiliyoruz.

Dünyanın En Güzel Müziği Sıralaması

Ülkelerin müzik bakımından sıralanması oldukça zor. Ancak popüler modern müzik baz alınarak ve dünya genelinde kullanılan dinleme verilerinden de yardım alınarak hazırlanan bu liste, belirli bir müzik türünde genel sıralama yapmamıza olanak sağlıyor.

dünyanın en güzel müziği

Son 50 yıl içerisinde yayınlanmış dünya geneli dinleme verilerinden yola çıkarak hazırlanan liste, popüler modern müzik haricindeki tüm kategorileri göz ardı ediyor. Belirli alt türlerde kaliteli müzikleri ile tanınan ülkelerden bazılarının bu listede olmamasının sebebi, tür olarak liste mantığı ile eşleşmiyor olmaları.

Listenin oluşturulması sırasında kullanılan değerlendirme yöntemi, belirli sıralamalarda konumlanmayı başarmış eser ve müziklerin sıralarına göre puanlanması ile hazırlanmış. Insider Monkey tarafından hazırlanan liste, albüm satış verilerini de hesaba katıyor.

Puan sisteminde albüm, performans ve şarkı sıralamalarında ilk 5’e girenler 2 puan ile, 6 ve 10.sıralar arasında konumlananlar ise 1 puan ile değerlendiriliyor. Satış verilerinde ise 1 ile 20 arasındaki puanlar, sıralamadaki yerlerine göre ilgili albümlere dağıtılıyor.

Dünyanın En Güzel Müziğini Yapan 7 Ülke

Yukarıda belirtilen puanlama sistemi ile yapılan hesaplamalar sonucunda en yüksek puanı almayı başaran 7 ülke belirlenmiş. İşte dünyanın en güzel müziğini yapan ülkeler ve müzik başarıları;

Barbados

Karayipler’de bulunan bağımsız bir ada ülkesi olan Barbados’un sıralamaya girmesindeki en önemli etken Rihanna. İlk kez 2005 yılında Billboard listesine girmeyi başaran yıldız şarkıcı, hızlı yükselişi ile geçtiğimiz 10 yılı başarılı bir müzik kariyeri ile geçirdi.

Rihanna
Peş peşe yayınlanan albümlerinden sayısız hit çıkartmayı başaran Rihanna’nın diskografisinde 8 albüm bulunuyor. 2005 yılında çıkarttığı Music of The Sun albümü ile kariyerine başlayan şarkıcı; 2006 yılında A Girl Like Me, 2007 yılında Good Girl Gone Bad, 2009 yılında Rated R, 2010 yılında Loud, 2011 yılında Talk That Talk, 2012 yılında Unapologetic ve 2016 yılında Anti albümlerini piyasaya sürdü.

Dünyanın en başarılı prodüktörleri ve DJ’leri ile ortak çalışmaları da bulunan Rihanna, Barbados’un aldığı puanların tamamının da sahibi.

İrlanda

Barbados’a benzer şekilde tek bir grup sayesinde listeye girmeyi başaran İrlanda, müzik denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olmayı ne yazık ki başaramadı. Enya, Sinead O’Connor ve The Cranberries gibi başarılı müzisyen ve gruplar çıkartmayı başarmasına rağmen İrlanda’nın listedeki yeri U2’nun sayesinde.

Sinead

Uzun yıllar boyunca rock türünün en önemli temsilcilerinden biri olmayı başaran U2, 1980 yılında yayınlanan Boy albümü ile kariyerine başladı. Grup, aradan geçen yaklaşık 40 yıl içerisinde 15 albüm daha yayınladı ve sayısız hit şarkıya imza attı.

2009 yılında yayınlanan son albümleri No Line On The Horizon ile büyük başarı yakalayan grup, canlı performanslarına devam etmekte ve Amerika’da turneler düzenlemekte.

İsveç

Bilmeyenler için şaşırtıcı olabilir ancak İsveç, müziğin can damarlarından biridir. Müzik tarihinin en başarılı gruplarından bazıları bu ülkeden çıkmıştır. Aynı zamanda dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify, İsveç menşeilidir.

Metal ve rock gibi türlerin de en önemli temsilcilerini çıkartan İskandinavya bölgesinden listeye girebilen tek ülke olan İsveç, pek çok farklı türde müzik üreten bir ülkedir.

Roxette

Elektronik müziğin dev isimlerinden Avicii, indie tarzın sevilen grubu The Cardigans ve pop-rock tarzında müzik yapan Roxette gibi pek çok İsveçli sanatçı global düzeyde tanınırlığa ulaşmıştır.

İsveç’in listeye girmesini sağlayan en önemli grup ise ABBA. 10 yıl boyunca tüm dünyayı etkisi altına alan grup, sayısız hit şarkıları ve klasikleşmeyi başaran eserleri ile bir neslin müziğini üretmiştir. İlk olarak Eurovision sahnesinde kendisini tanıtma şansı yakalayan ve 1974 yılında İngiltere’de yapılan yarışmayı kazanan grup, günümüzde hala sevilerek dinlenen şarkıları ile akıllarımıza kazınmıştır.

Avustralya

Listede şaşırtıcı ülkelerden biri gibi gözükse de, Avustralya’nın popüler müziğe katkıları yadsınamayacak kadar çoktur. Günümüzün en başarılı isimlerinden biri olan Sia, bir dönemin en büyük gruplarından biri olmayı başaran Savage Garden ve Kylie Minoque gibi isimler ülkenin önemli temsilcileridir.

Kylie Minogue

Ancak Avustralya’nın listeye girmesini sağlayan en önemli gruplardan biri AC/DC’dir. 1973’te kurulan ve iki yıl sonra ilk albümünü yayınlayan grubun kariyerinde 25 albüm bulunmaktadır. Orijinal grup üyelerinden birçoğunun hayatını kaybetmesine rağmen grup hala aktif şekilde müzik yapmaktadır.

Kanada

Onlarca başarılı müzisyen çıkarmayı başaran Kanada’nın listedeki puanını iki isim sağlıyor: dünyanın en kötü grubu olduğu iddia edilen Nickelback ve 120 milyonun üzerinde albüm satarak bir rekora imza atan Celine Dion.

Nickelback

Rekor kıran Titanik filminin My Heart Will Go On parçası ile tanıdığımız Celine Dion, oldukça başarılı kariyeri ile Kanada’nın üst sıralara yerleşmesini garantileyen isimlerden ilki.

How You Remind Me ile uluslararası tanınırlık kazanan Nickelback ise, internetin kendilerine karşı tutumu ile kariyerlerini daha sessiz sürdüren gruplardan biri.

Alanis Morisette, Shania Twain, Neil Young ve kısa süre önce kaybettiğimiz Leonard Cohen de Kanada’nın diğer başarılı sanatçıları. (Justin Bieber nerede dediğinizi duymamış olalım.)

Birleşik Krallık

Coldplay

Dünyanın en güzel müziğini yapan ülkeler arasında ikincilik, müzik tarihinin en önemli isimlerinden birçoğunu çıkartmayı başarmış ülkelerden biri de İngiltere’nin oluyor. İngiltere, İskoçya ve Galler’in dahil olduğu Birleşik Krallık olarak bakıldığında ise, müziği değiştiren bölgenin önemi daha da artmakta.

Depeche Mode, The Who, Queen, Oasis, Iron Maiden, Coldplay, Led Zeppelin, Sex Pistols.. Birleşik Krallık’ın dünyaya armağan ettiği müzik grupları saymakla bitmez. Ancak bu gruplar arasından bir tanesi var ki, dağılmasının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen bugün bile keyifle dinleniyor.

The Beatles, müzik tarihine damga vuran en önemli gruplardan biri olmayı başarmıştır. 1963 yılında yayınlanan ilk albümleri ve dünyaya açılmaları sayesinde tüm dünyada hala sevilerek dinlenen grup, 1970 yılında dağılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri

Garth Brooks

Verilerin toplandığı tüm zamanlar dikkate alındığında, en çok satış rakamına erişen 10 sanatçından 5 tanesinin ABD’li olduğu düşünülünce, ülkenin listede birinci olmasının aslında hiç de sürpriz olmadığını söyleyebiliriz.

Elvis Presley, Michael Jackson, Billy Joel, Eagles, Garth Brooks bu listede ilk 10’da yer alan sanatçılar. Farklı türler ve kategorilerde müzik yapan pek çok sanatçı yetiştiren ülke, ticari bakımdan da başarılı birçok ismin evi konumunda.

Bahar Hidayetoğlu
Bahar Hidayetoğlu

Flatart - Dijital Pazarlama Uzmanı

İçerik Pazarlaması, Dijital İçerik Editörü

5 yorum
  1. valla bu festivaller yapıldığı bölgede esnaflara da çok yarıyor. Bence dha fazla desteklenmeli ama işte bizimkilerin kafa çalışmıyor.

  2. Açıkcası ülkeler sıralamasında Portekiz, Arjantin ve Endülüsü atlamanız büyük eksiklik olmuş. Fadosu ile bilinen Portekiz, flamenko dansını duyuran Endülüs ve tangonun seçkin müziklerini ortaya koyan Arjantin unulmamalı. Neticede o ülkelerde pek çok sanatçının çıkış noktası değil mi????

    1. arkadaşım yazının başında puanlama sistemine göre baz alınan 7 ülkeye yer verildiği ifade edilmiş yani diğer ülkelerdede elbetki başarılı sanatçılar mevcut. hatta yazıda olmayan ve sanatı, müziği ile öne çıkan pek çok ülke sıralayabilirim size… ki zaten sizin örnek verdiğiniz türdeki ülkelere liste mantığı ile örtüşmediğinden dolayı yer verilmediği söylenmiş. Yazınız toplum olarak müzik tarzımıza ve tercihlerimizede ışık tutuyor ellerinize sağlık gerçekten.

Cevap Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır

css.php